menu
Foto van Zorggebouw Vrijburgslag in Drachten

Zorggebouw Vrijburgslag

Drachten

toekomstbestendig zorggebouw

Het zorggebouw Vrijburgslag is de sluitsteen van een uitbreidingswijk in Drachten. Verschillende vormen van zorg zijn verenigd onder één dak. De wens van de opdrachtgever om deze zorgvormen fysiek te scheiden was uitgangspunt van het ontwerp. Door de open opzet van de constructie is het gebouw in de toekomst eenvoudig aan te passen naar bijvoorbeeld appartementen.

gebouw voor diverse zorgvormen

Elke verdieping heeft een eigen programma, waarvan de omvang wisselt. Op de begane grond wordt intensieve zorg verleend, op de eerste verdieping is ruimte voor begeleid wonen en op de tweede verdieping wordt zelfstandig gewoond onder toezicht. Het gebouw heeft binnen een helder stramien een zeer grote diversiteit aan woningen.

 

De uiteindelijke gebouwvorm is een directe afgeleide van het programma, waarbij gekozen is voor grote overstekken. Die vormen tegelijkertijd de terrassen van de bovengelegen verdieping. Het zicht vanuit de wijk op de oude boerderij de ‘Vrijburgslag’ wordt door de overstek mooi omkaderd. BDG Architecten heeft ook het woningplan ontworpen waar het zorggebouw onderdeel van uitmaakt. In materiaalgebruik, detaillering en gevelindeling sluit de Vrijburgslag naadloos aan op haar omgeving.

opdrachtgever

Fooq i.s.m. JP van den Bent stichting

realisatie

2011