menu
Foto van (Zorg)woningen De Tiekerhook in Overdinkel

(Zorg)woningen De Tiekerhook

Overdinkel

dorps zorggebouw

Bijzonder aan dit project is de ligging in het kleine kerkdorp Overdinkel. Het was dan ook een belangrijke voorwaarde om een plek te realiseren waar mensen die in Overdinkel zijn geboren en getogen ook tijdens het ouder worden kunnen blijven wonen. Daarnaast was het van belang dat bewoners deel blijven uitmaken van het dorpse leven, waar kleinschaligheid en de onderlinge betrokkenheid centraal staan.

Op een centrale plek in de woonwijk, waar voorheen seniorenwoningen uit de jaren ’70 stonden, zijn drie woongebouwen ontworpen: grondgebonden woningen, appartementen en één met zorgwoningen. De oorspronkelijke parkachtige setting is als uitgangspunt genomen. Binnen de randvoorwaarden van het programma zijn de gebouwen zo compact mogelijk vormgegeven om daarmee zoveel mogelijk groene ruimte over te houden waar dorpsbewoners elkaar kunnen ontmoeten. 

contact met de omgeving

De architectuur van de woongebouwen sluit naadloos aan op de omliggende bebouwing en domineert niet. De textuur en geelbruine kleur van het metselwerk, het gebruik van verschillende formaten steen en door de woon- en zorggebouwen van kappen te voorzien, heeft het complex een uitstraling gekregen die past bij het landelijke karakter van Overdinkel. De hoeveelheid gevelopeningen is zorgvuldig in balans gebracht met de dichte metselwerkdelen. Bewoners kijken ruim uit op het groen en houden zo contact met hun omgeving.

opdrachtgever

Domijn

realisatie

2011