menu
Foto van Woongemeenschap Geldersehout  in Lelystad

Woongemeenschap Geldersehout

Lelystad

Woongemeenschap Geldersehout is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen zorgorganisaties ‘s Heerenloo en Triade. In zes geschakelde patiobungalows vinden 36 bewoners met een complexe zorgvraag een thuis. De woongemeenschap is gebouwd op het terrein van een voormalige zuivelboerderij en ligt - omringd door bos- in het recreatiegebied Gelderse Hout.

veilig en prikkelarm

De individuele zorgwoningen beschikken over een eigen keuken, sanitair en buitenruimte. De groepswoningen voor zes bewoners zijn zo opgezet dat elke bewoner een eigen voordeur heeft, maar er eveneens een gemeenschappelijke ingang is tot de gezamenlijke ontmoetingsruimte met zitgedeelte en keuken. Deze centrale ruimte en de patio hebben we ontworpen als veilige, prikkelarme verblijven. Tussen ieder appartement en de centrale ruimte is een bufferruimte van waaruit de bewoner zicht heeft op de centrale ruimte en kan besluiten of hij die zal betreden of niet. De sociale dynamiek in de leefgroepen is bij deze doelgroep immers veel extremer en gevoeliger. Daarom hebben we ingetogen en bestendig materiaal toegepast en is er een duidelijk contrast tussen de donkere dichte vlakken en de witomlijnde gevelopeningen.

intermediair tussen woongemeenschap en buitenwereld

De alzijdige gebouwen staan vrij in de groene ruimte die een campusachtige opzet heeft met verbindende en rondlopende wandelpaden. Binnen de intramurale setting functioneert het schuurachtige activiteitengebouw als intermediair tussen de woongemeenschap en de buitenwereld. Voor de herkenbaarheid is er een duidelijk verschil in typologie tussen de woonpaviljoens en het activiteitengebouw.

opdrachtgever

Triade

oplevering

2011