menu
Foto van Woongebouw Kop van Hoog in Zwolle

Woongebouw Kop van Hoog

Zwolle

In Kop van Hoog, één van de laatste nieuwbouwprojecten binnen de herstructurering van Kamperpoort, heeft BDG Architecten een stoer en stijlvol woongebouw ontworpen. Op een mooie plek in de Zwolse binnenstad, op looppafstand van het station en met de uitvalswegen naar de A28 om de hoek, creëren we een divers aanbod met 86 (koop- en huur) woningen. Kop van Hoog bestaat uit verschillende deelplannen die samen één geheel vormen en verwijzen naar de fabrieksgebouwen, pakhuizen en arbeiderswoningen die vroeger deze levendige stadswijk kenmerkten. De rijke gedetailleerde baksteenarchitectuur, het kleurgebruik en de verspringingen in de gevel maken het onderscheid tussen de ‘gebouwen’ zichtbaar.   

historische bebouwing in moderne vorm

Kop van Hoog staat in een hoek tussen de Hoogstraat, de Nachtegaalstraat en de Pannekoekendijk. Rond een gemeenschappelijk binnenhof liggen de sociale huurwoningen, losse portiekwoningen in de vrije huursector, koopappartementen en een woontoren. In de plint aan de Pannenkoekendijk is ruimte voor commerciële dienstverlening. Parkeren en de (fiets)bergingen hebben we ondergronds in het complex opgelost. De ‘gebouwen’ aan de Hoogstraat sluiten aan op de oorspronkelijke kleinschaligheid van de oude uitvalsweg van het centrum van Zwolle naar Kampen. De karakteristieke oude geveltjes brengen we in baksteen terug in de nieuwbouw. 

nieuw hoogteaccent aan Zwolse Stadsgracht

Richting de Pannenkoekendijk worden de bouwdelen hoger met een meer industriële, pakhuisachtige sfeer. Met de woontoren maken we een nieuw hoogteaccent aan de Zwolse Stadsgracht. Alle voordeuren, ook die van de begane grond van de woontoren, grenzen aan de straat en verwijzen naar de kenmerkende levendigheid van de Kamperpoort. 

twee optische torentjes

De woontoren sluit aan op de verschillende hoogtes van de omliggende gebouwen in het gebied, zoals de Pathé megabioscoop. De eigenzinnige toren heeft optisch twee torentjes als symbool voor de Kamperpoort. Een deel heeft een puntdak en het andere deel een platdak. Hier hebben we de penthouses in onder gebracht; zeer ruime appartementen met uitzicht aan drie zijdes, zelfs richting de IJssel. Dat uitzicht staat overigens centraal in het gehele ontwerp van de toren. Door de grote vensters - sommige ramen zijn zo hoog als een verdieping – kunnen de bewoners maximaal over Zwolle uitkijken.

Deze virtuele rondleiding door één van de penthouses geeft een mooie indruk van de lange zichtlijnen, de hoge raampartijen rondom en het uitzicht op de Zwolse binnenstad (de virtuele rondleiding en onderstaande renders zijn gemaakt door The Virtual Dutchmen).

opdrachtgever

Nijhuis Bouw B.V.

realisatie

2020

Renders: The Virtual Dutchmen