menu
Foto van Stijlvolle woningen Werkerbrink  in Zwolle

Stijlvolle woningen Werkerbrink 

Zwolle

Centraal in Werkerbrink (in de wijk Stadshagen) ligt een groene zone, de brink, waaromheen wij een rijk en gevarieerd beeld aan woningen hebben ontworpen. Het betreft hier zowel rijwoningen in verschillende lengtes, als tweekappers en patiowoningen. 

De woningen aan de randen zijn ontworpen als stevige, stoere volumes welke refereren aan de bonkige villa’s in een jaren  30 wijk in Zwolle. Deze grote villa’s zijn solide volumes. Ze zijn opgebouwd uit een eenvoudig hoofdvolume met een eenvoudige toevoeging/ uitbouw. De woningen in Werkerbrink nemen deze kenmerken over en vormen zo per blok een solitair volume, die gezamenlijk rond de brink staan.

rijk en divers straatbeeld

De kenmerkende details van de jaren 30 stijl, zoals erkers, sterke gootdetails en steile kap zijn opgenomen in het plan. De volumes hebben een scherpe gootlijn en de erkers zijn op twee manieren in het plan verwerkt. Deze zijn deels vastgelegd om een gevarieerd straatbeeld te geven en deels als optie meegenomen. Daardoor konden de bewoners zelf kiezen. Zo ontstaat een rijk en divers beeld. 

Er zijn in het plan drie verschillende kleursorteringen metselwerk gebruikt, welke familie van elkaar zijn. De diverse rijen en tweekappers hebben elk een eigen kleursortering, waardoor de uitstraling als losse volumes wordt versterkt. Daardoor lijkt het niet versnipperd, maar is het samen één geheel.

patio's

Op de brink hebben wij een nieuw type woning geïntroduceerd, in de vorm van patiowoningen. Deze hebben een woonprogramma volledig op de begane grond, eventueel aangevuld met een opbouw op de verdieping. De private buitenruimte is binnen de woning opgenomen. Door deze organisatie zijn de woningen onder andere geschikt voor medioren en senioren.

De patiowoningen zijn als losse volumes op de brink geplaatst. Door de zorgvuldige positionering en de afgeronde vormen ontstaat een mooie collectieve groene ruimte, waarmee de brink een echt park wordt. Dit park is van meerwaarde voor zowel de bewoners van de brink, als de omwonenden. 

opdrachtgever

Ontwikkelingscombinatie Stadshagen (OCS) | Deltawonen | Salverda

realisatie

2014