menu
Foto van Woningen Rietweelde in Scheerwolde

Woningen Rietweelde

Scheerwolde

Rietweelde is een kleinschalig woningbouwplan aan de rand van het dorp Scheerwolde in de Kop van Overijssel, tussen de natuurgebieden Weerribben en Wieden. Voor de 30 kavels ontwierp BDG Architecten drie ruime vrijstaande basiswoningtypes. Bewoners kunnen deze naar eigen wens op maat indelen of uitbreiden. Daarnaast kiezen ze of hun woning wordt opgetrokken uit donkerrode baksteen of uit een witgrijs geschilderde steen. Voor de dakbedekking bieden we hen naast zwarte keramieken pannen de mogelijkheid voor een streekeigen rietgedekte kap. De Kop van Overijssel staat immers bekend om de teelt van dekriet. Met architectonische elementen als schuine kappen, steekdaken, omlijste entrees en het verticale lijnenspel in het metselwerk verbinden we de woningen onderling. De afwisseling van deze kenmerken zorgt tegelijkertijd voor een gevarieerde woonomgeving.

van verleden naar de toekomst

Uiterlijk grijpen de woningen dus zowel terug op de historie van de omgeving als op de architectuur van nu. Wat betreft duurzaamheid hebben we ze geheel afgestemd op de toekomst. Rietweelde wordt gasloos en met pv-panelen opgeleverd. Verwarming van de woningen en het warm tapwater vindt plaats met een luchtwarmtepomp. Op warme dagen zorgt deze door koeling van het vloerverwarmingscircuit voor een aangename binnentemperatuur.

vanuit de tuin het Steenwijkerdiep op

Alle tuinen in Rietweelde grenzen aan het water. Vanaf de eigen aanlegsteiger varen de bewoners via een directe verbinding met het Steenwijkerdiep de waterrijke omgeving in. Water brengt echter niet louter plezier en kan bij extreme weersomstandigheden en een hoge waterstand voor overlast zorgen. De woningen worden daarom op één meter boven het waterpeil gebouwd. Samen met de toegangsweg vormen ze de dijk naar het achtergebied.

opdrachtgever

VOF Scheerwolde (Reinbouw Vastgoed B.V. en Wilma Wonen)

realisatie

in ontwikkeling