menu
Foto van Woningen Middelweg in Zwolle

Woningen Middelweg

Zwolle

Aan de Middelweg tegenover Park de Hogenkamp staan drie karakteristieke naoorlogse woonblokken. Voor deltaWonen revitaliseren we de 60 huurwoningen middels verfijnde aanpassingen naar energiezuinige appartementen met hedendaags wooncomfort. In de plint transformeren we de garageboxen naar 12 twee- en driekamerappartementen voor kleine huishoudens.

circulaire aanpak 

Oorspronkelijk was de intentie één van de appartementenblokken te vervangen voor nieuwbouw. Vanuit ons circulaire overtuiging zagen wij echter potentie voor het behoud van alle blokken. Ook zijn wij van mening dat deze samen een krachtig stedenbouwkundig ensemble vormen; een herkenningspunt dichtbij de Zwolse binnenstad. Wij ontwikkelden daarom een visie voor de renovatie van alle drie de woongebouwen. 

sociale ontmoeting stimuleren

De revitalisatie omhelst zowel het in- als exterieur. De bestaande appartementen worden opnieuw ingedeeld en krijgen een efficiënte plattegrond met een woonkamer met open keuken en twee ruime slaapkamers. De kozijnen aan de voorzijde vervangen we door energiezuinige exemplaren. De ramen bieden een maximaal blikveld op het tegenoverliggende park. De verbrede vensterbank in de eetkamer is voor de bewoners een fijne plek om van het uitzicht te genieten. Het bestaande anonieme groen achter de woonblokken maken we toegankelijk en wordt als collectieve binnentuin ingericht. Een natuurlijke plek voor ontmoeting en een buurtpraatje. De woningen op de begane grond liggen direct aan deze groene tuin. Voor een optimale buitenbeleving van de appartementen op de verdiepingen vergroten we de balkons aan de achterzijde.

aantrekkelijke blikvangers

Vanuit circulair oogpunt zijn we terughoudend met de toevoeging van nieuwe materialen. We gaan de karakteristieke gevel met de kenmerkende metselwerk vierkanten reinigen en waar nodig herstellen. Ook de bestaande balustrades worden gerestaureerd. De huidige plint is erg gesloten door het metselwerk en de garageboxen. De transformatie van de garages naar woningen en de nieuwe transparante entrees zorgen voor een betere verbinding met de straat. Een brede groene voorzone geeft eenheid aan de woonblokken en privacy aan de bewoners op de begane grond. De felle kleuren van het schilderwerk brengen we terug naar een neutrale kleurstelling passend bij het verfijnde metselwerk en de geanodiseerde aluminium gevelbekleding van de vernieuwde plint. Hiermee transformeren we de woonblokken in aantrekkelijke blikvangers langs de doorgaande route tussen het centrum van Zwolle en de omliggende wijken.

verduurzaamde bestaande woningvoorraad

Na de renovatie is niet alleen de woonkwaliteit van de appartementen sterk verbeterd. Dankzij triple glas, dak- en vloerisolatie en een thermische schil achter de gevel zijn de woningen met een A++ energieklasse klaar voor een nieuwe duurzame toekomst (BENG). De drie gebouwen worden aardgasvrij en - in afwachting van aansluiting op het Zwolse Warmtenet - voorlopig verwarmd met een collectieve warmtepomp. 

opdrachtgever

deltaWonen en Koopmans Bouwgroep

realisatie

in ontwerp

deel deze pagina