menu
Foto van Woningen Groenewei  in Groningen

Woningen Groenewei

Groningen

Groenewei is de derde wijk binnen Meerstad: het nieuwste én groenste stadsdeel van Groningen. Op een prachtige plek in deze wijk, zowel grenzend aan het Woldmeer als park Meerstad, ontwierpen we een aantrekkelijk woningbouwplan met Dura Vermeer. De 29 woningen in het plan ‘Karakter’ vormen met hun opvallende stadse signatuur een statige entree naar de wijk en creëren met hun hoge wisselende kappen een krachtig silhouet langs de parkrand. 

volop in contact met water en groen

Karakteristiek voor het ontwerp is de grote variatie aan woningtypes en indelingsmogelijkheden. Met zeven verschillende woningen komt het plan tegemoet aan uiteenlopende woonwensen. Tegelijkertijd zorgt die diversiteit in gevelindelingen, gevelsprongen en bijvoorbeeld de keuze voor wonen op de begane grond of verdieping voor een grote dynamiek op maaiveld. Door de grote vensters en de verhoogde voorzone die zo’n 70 centimeter boven straatniveau ligt, sta je vanuit de woningen volop in contact met zowel het water als het park voor de deur. Een gemetselde tuinmuur met beukenhaag verbindt de woningen en onderstreept de robuuste bebouwing aan het park.

op verschillende manieren duurzaam

Groenewei is een duurzame wijk die op verschillende manieren bijdraagt aan klimaatbeheersing, biodiversiteit én woongeluk. Voorzieningen als een luchtwaterwarmtepomp, zonnepanelen, verwarming- en koeling via de vloer en een optimale ventilatie maken de gasloze woningen naast energiezuinig ook zeer comfortabel. In het rijk gedetailleerde metselwerk hebben we nestvoorzieningen voor vogels en gevelgroen opgenomen.

opdrachtgever

Dura Vermeer

realisatie

2023