menu
Foto van Woningen Faiko Clockstraat in Oude Pekela

Woningen Faiko Clockstraat

Oude Pekela

Aan het water van het Pekelerhoofddiep in Oude Pekela ontwerpt BDG Architecten een wooncomplex met 24 energiezuinige en betaalbare driekamerappartementen. Oude Pekela is een typisch lintdorp; langgerekt langs het kanaal met diepe percelen. In de negentiende en twintigste eeuw stond het bekend om de productie van strokarton. Met ons ontwerp grijpen we zowel terug op deze industriële historie als de langgerekte bebouwing van de percelen.

kleinschalig volume aan Pekelerhoofddiep

We hebben het wooncomplex architectonisch opgedeeld in drie bouwblokken. Passend bij de naastgelegen jaren dertig woningen heeft het ‘voorhuis’ aan het Pekelerhoofddiep een kleinschalig volume. Door de raamverdeling, gemetselde banden, een witgekeimd naamvlak en een optische schoorsteen doet het denken aan een statig fabriekje. De woonkamers en buitenruimten van de appartementen in het lange tussenblok oriënteren we op een nieuw wandelpad dat we met dit plan creëren. Om de ruimte om de nieuwbouw zo groen mogelijk in te richten lag de sleutel in de parkeeroplossing; we voegden een aantal van de benodigde parkeerplaatsen bij een bestaand parkeerterrein. Samen met de aanwezige hoogteverschillen in het terrein konden we zo de parkeeropgave terughoudend vormgeven mét ruimte voor het wandelpad. Deze publieke doorgang scheidt het appartementengebouw van de parkeerplaatsen en faciliteert het 'Pekelderrondje' door het centrum en het park van Oude Pekela. Het laatste bouwdeel op de noord-westelijke kop grenst aan dit park. Hier nodigt de plek uit om het wooncomplex te verbreden. Dwars op het middenblok realiseren we twee appartementen per bouwlaag die vrij uitkijken over het groen.

moderne referentie aan regionale kenmerken

De fabrieksachtige kop aan de waterzijde is geheel opgetrokken uit wildverband metselwerk. Met terugliggende vlakken en gemetselde muurbanden brengen we dynamiek in de gevel. De baksteen is afkomstig van een lokale steenfabriek. Bij het tweede en derde bouwdeel combineren we het metselwerk vanaf de doorlopende daklijn met gevelprofielen van verzinkt gecoat staal. Samen met de stalen balustrades van de balkons en het stoere open trappenhuis aan de achterzijde zijn dit weer referenties aan het industriële verleden. Klimplanten die langs spandraden omhoog groeien, vergroenen de achtergevel en waarborgen - samen met de aanplant van bomen op de binnenplaats - de privacy van de aangrenzende woningen.

opdrachtgever

Acantus en Van Wijnen

realisatie

in ontwerp