menu
Foto van Woningbouw Hogekwartier in Amersfoort

Woningbouw Hogekwartier

Amersfoort

wijk met stedelijke allure

BDG Architecten ontwerpt als coördinerend architect aan een gevarieerd woningbouwplan binnen het ambitieuze stedenbouwkundige plan Hogekwartier, van KCAP Architects. We hebben deze selectie gewonnen, omdat we binnen een kort tijdsbestek de kwaliteiten uit het stedenbouwkundige plan optimaal wisten te benutten in een woningbouwplan dat voorziet in de behoeften van verschillende type bewoners.

Het plan past binnen de ambitie ‘Amersfoort Vernieuwt’ van Gemeente Amersfoort en onder andere woningcorporatie de Alliantie. Zij willen het leven in de wijken op vele gebieden prettiger maken. Samenleven, wonen, leefbaarheid, voorzieningen en veiligheid horen daar ook bij. Met ons veelzijdige woningbouwplan zorgen we ervoor dat de buurt een nieuwe impuls krijgt. Hiermee bouwen we mee aan een wijk met stedelijke allure en een duidelijk en stijlvol entree naar de binnenstad. We hebben, in samenwerking met Mopet Architecten en Chris Collaris Architects, 154 woningen ontworpen die zijn onderverdeeld in drie woonsferen. 

De woningen aan de ‘boulevard’ hebben een stedelijke sfeer, terwijl de woningen aan de groene hofjes een informele sfeer ademen. Door de lage stolpramen in de keuken hebben de bewoners zicht over het groene binnenhof; een gemeenschappelijke tuin waarin buren makkelijk met elkaar in contact komen en kinderen veilig kunnen spelen.

Alle woonblokken hebben variatie in de gevels, dakhoogtes, kleuren, raampartijen en het metselwerk. Dat maakt het straatbeeld dynamisch en afwisselend. En dat is ook de bedoeling. Want deze nieuwe stadswijk groeit de komende jaren uit tot een stoere, levendige en eigenzinnige wijk.

opdrachtgever

Trebbe Bouw

realisatie

2018 - 2022

Fred Oosterhuis
Beeld: The Flying Dutchmen