menu
Foto van Woningen Vogelbuurt in Vaassen
duurzaamheid

Woningen Vogelbuurt

Vaassen

duurzame woningen

De Vogelbuurt in Vaassen is een typisch dorpse woonbuurt met een kleinschalige, informele opzet. Deze dorpse kwaliteit en de ambitie om duurzame woningen te realiseren vormen de uitgangspunten voor de herstructurering van deze wijk.

De nieuwe bebouwing wordt zorgvuldig binnen de bestaande structuur van de wijk ingepast, door de woningen in maat, schaal en materiaalgebruik aan te laten sluiten. De randen en hoeken van het plangebied krijgen extra nadruk, zodat geen blinde gevels ontstaan. Maar de leefruimte nadrukkelijk naar de straat is gericht, zodat de levendigheid in de wijk wordt vergroot.

Kenmerkend zijn ook de vele veranda’s en serres, geïnspireerd op de villa’s in en rond Apeldoorn, maar hier toegepast in een woonbuurt. Samen met de betonnen bankjes en luifels naast de voordeur is er volop ruimte voor ontmoeting.

 

De woningen zijn zeer duurzaam ontworpen. Iedere woning krijgt een afzonderlijk warmtepompsysteem voor verwarming en koeling, dat voldoende energie levert. Een gasaansluiting is niet meer nodig, waardoor bewoners niet meer afhankelijk zijn van stijgende prijzen van fossiele brandstoffen. Ook worden de woningen voorzien van een energiezuinig ventilatiesysteem. Deze duurzame oplossingen konden op grote schaal gerealiseerd worden tegen een maatschappelijk verantwoorde prijs.

opdrachtgever

Triada Woondiensten

realisatie

2013

publicatie

De Stentor, 26 mei 2012