menu
Foto van Transformatie woningen Atrium in Almere

Transformatie woningen Atrium

Almere

In de Muziekwijk in Almere transformeert BDG Architecten een voormalig kantoorpand in opdracht van gebiedsontwikkelaar BPD naar een aantrekkelijk wooncomplex voor starters en kleinere huishoudens. Het vernieuwbouwproject omvat een gevarieerd aanbod aan energiezuinige studio’s en twee- en driekamerappartementen.

van typisch kantoor naar aantrekkelijk woongebouw

Het relatief jonge bedrijfspand was technisch in goede staat. Om het van typisch kantoor om te vormen naar een aantrekkelijk woongebouw, hebben we de gevel verlevendigd met een vriendelijke en expressieve entree, aluminium kaders rondom de ramen en grote gevelbakken met planten. De terrassen van de woningen op de begane grond worden ruimtelijk omkaderd met begroeide pergola’s. De bestaande buitenruimte op de topetage vergroten we met uitkragende balkons voorzien van transparante balustrades.

cilindrische opzet stimuleert ontmoeting

Een opvallend kenmerk van het vernieuwde wooncomplex is de oorspronkelijke ronde vorm. Het zorgt voor een karakteristieke indeling van de woningen. Ook maakt de cilindrische opzet dat alle appartementen worden ontsloten vanuit het centrale atrium met loopbruggen. Het gemeenschappelijke binnenplein op de begane grond is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de toekomstige bewoners. Een dakkoepel brengt het daglicht hier diep de open centrale ruimte in.

vergroening van top tot teen

Doordat er voor het woongebouw minder parkeerplaatsen nodig zijn, kan het maaiveld worden vergroend en de verblijfskwaliteit ervan verbeterd. Landschapsarchitect MAAK-Space ontwierp een inrichtingsplan, waarbij  parkeerplaatsen bij het complex plaats maken voor bloemrijk gras en beplanting. Hagen omzomen het parkeren, dat voor een belangrijk deel plaatsvindt op verstevigd gras. De overgangen tussen privé, gemeenschappelijk en openbaar zijn op een heldere en natuurlijke manier vormgegeven. In de toekomst wordt ook de omgeving van Plein 54 verder vergroend met plekken om te ontmoeten, verblijven en spelen. De vergroening is niet alleen winst voor de bewoners, maar draagt ook bij aan de beperking van hittestress in de stad, de berging van regenwater en de lokale biodiversiteit. Dit krijgt verder vorm door de plantenbakken aan de gevels, waarin nestvoorzieningen zijn opgenomen voor vogels en vleermuizen. Op het dak is een gemeenschappelijk terras toegevoegd. Hier is het door de planten en bloemen, de mos-sedum dakbedekking en het uitzicht heerlijk vertoeven.

herbestemming als antwoord op woningtekort

Als gevolg van een veranderende arbeidsmarkt daalt de behoefte aan grote kantoorruimtes. Herbestemming van leegstaande kantoorpanden komt de leefbaarheid in gebieden ten goede en is één van de antwoorden op de grote vraag naar passende woningen voor specifieke doelgroepen. 

opdrachtgever

BPD 

realisatie

in ontwerp

Huidige situatie