menu
Foto van Studentenhuisvesting TU/e  in Eindhoven

Studentenhuisvesting TU/e

Eindhoven

Op het terrein van de Technische Universiteit Eindhoven is door het samenwerkingsverband Office Winhov met office haratori en BDG Architecten een 14-laagse woontoren voor studentenhuisvesting ontworpen. BDG Architecten verzorgde daarbij de technische uitwerking vanaf het voorlopig ontwerp.

eerste permanente studentenhuisvesting

De woontoren is de eerste permanente studentenhuisvesting op de TU/e campus. Het slanke gebouw met 300 wooneenheden ligt aan de noordzijde van de campus op de grens van het Dommeldal. De woontoren is onderdeel van de herontwikkeling van het universiteitsterrein. Het nieuwe masterplan van de campus volgt de oorspronkelijke stedenbouwkundige opzet waarbij gebouwen in een doorgaand landschap zijn geplaatst en introduceert de studentenhuisvesting in lijn met de bestaande hoogbouw.

grote ruimtelijke kwaliteit

Het uitgangspunt voor het ontwerp was betaalbare woonruimte met een grote ruimtelijke kwaliteit op het niveau van zowel de openbare ruimte, het gebouw als de individuele woning. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de toepassing van grote vensters die ver zicht bieden over de omgeving en de overdimensionering van de gemeenschappelijke ruimtes, die daarmee mogelijkheden bieden voor ontmoeting en activiteiten. De ruimtelijke aaneenschakeling van terrein, gemeenschappelijke ruimten en individuele vertrekken verankert het wonen stevig op de campus.

doorlopend grid spiegelt bestaande bouw

Het gebouw is langs de middengang verschoven waardoor een driedeling ontstaat die de woontoren een asymmetrische en ranke kopgevel geeft. De gevel is uitgevoerd in geprefabriceerde betonnen sandwich elementen met een doorlopend grid, dat zich spiegelt aan de gevels van de oude gebouwen op de campus. De voorzijde van de ribben is gepolijst. Ook de vloeren, badkamers en installaties zijn in de fabriek gemaakt en op de bouwplaats geassembleerd. Hierdoor is de woontoren duurzaam en in korte tijd gerealiseerd. Door het ontbreken van dragende scheidingswanden zijn aanpassingen binnen het gebouw in de toekomst mogelijk. Het gebouw wordt duurzaam verwarmd met een grondwarmtepomp als warmtebron voor laagtemperatuur vloerverwarming en een zonneboiler met zonnecollectoren voorziet in warm tapwater. Daarnaast beschikt de studentenhuisvesting over een gebalanceerde mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

opdrachtgever

Stichting Woonbedrijf SWS/Hhvl

realisatie

2016

© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller
© Stefan Müller