menu
Foto van Ecologisch intelligente Aeres Hogeschool in Wageningen
duurzaamheid

Ecologisch intelligente Aeres Hogeschool

Wageningen

Aeres Hogeschool (voorheen Stoas Vilentum Hogeschool) is een kleinschalige kennisinstelling, waar onderzoek en onderwijs gericht zijn op de groene sector. Met een nieuw gebouw op de campus zijn twee locaties samengevoegd.

Het ontwerp voor de Aeres Hogeschool is gebaseerd op de onderwijsfilosofie: ‘ecologische intelligentie’. Leren en ontwikkelen, menselijk gedrag, relaties tussen mens en natuur, ecosystemen en duurzaamheid vormen de basis voor de opleidingen aan Aeres Hogeschool. Gelijkwaardigheid tussen docenten en studenten is erg belangrijk. BDG Architecten heeft de specifieke onderwijsvisie van de opdrachtgever vertaald naar een passend schoolgebouw met een open, flexibele structuur.

cilindervorm zorgt voor open sfeer

Bewust is gekozen voor de cilinder als basis van het ontwerp, vanwege de gunstige verhouding van het vloeroppervlak, in relatie tot het geveloppervlak. Het energieverlies via de gevels is minimaal. Ook is de cilinder niet-hiërarchisch: elke verdieping heeft in essentie dezelfde vorm en hetzelfde uitzicht. De vides tussen de gebouwlagen zorgen voor een open organisatie, die uitnodigt tot maximale interactie tussen gebruikers. 

De verdiepingen zijn georganiseerd volgens het principe van ‘de grot en het nest’. Ze bestaan uit een combinatie van ‘nestruimtes’, rationele ruimtes met vast gebruik, zoals practicumlokalen en kantoorfuncties. Daar tussendoor beweegt zich de non-rationele ‘grotruimte’, waar het gebruik onvoorspelbaar is en die je echt moet ontdekken. Er is plek voor onderwijs of om ‘gewoon’ even neer te strijken. De onderwijs- en werkomgeving maakt Het Nieuwe Werken mogelijk.

Architectuur en landschap worden met elkaar verweven doordat het schoolgebouw op een ‘groene terp’ is geplaatst. De nieuwbouw ligt iets verhoogd op het campusterrein en is omgeven door hellingen van gras. Daardoor neemt Aeres Hogeschool een prominente plek in op de campus in Wageningen.

Het ontwerp is ontstaan in samenwerking met Deerns (bouwfysisch adviseur) en Kim van der Leest (specialist in het creëren van prettige sferen en zintuiglijke prikkeling). 

publicaties

In het BioMimicry Magazine op pagina 34 kunt u meer lezen over de manier waarop ons ontwerp het onderwijsprogramma dient. En hoe de natuur het ontwerpteam heeft geinspireerd. 

opdrachtgever

Aeres Groep

realisatie

2013