menu
Foto van Fris leefgebouw in Lewenborg in Groningen

Fris leefgebouw in Lewenborg

Groningen

BDG Architecten heeft een combinatiegebouw voor de sporthallocatie in Lewenborg ontworpen, als onderdeel van het herstructureringsplan van de hele wijk. De oorspronkelijke locatie gaf een onveilig gevoel op straat, doordat de ‘loze’ nisjes en hoekjes als hangplekken werden gebruikt. Daarnaast is in 2007 een groot deel van de sporthal afgebrand. De opdracht was om op basis van de bestaande fundering een nieuwe sporthal te ontwerpen, met daaromheen de woon-, parkeer-, berging-  en commerciële ruimtes.  

spannend door ontspanning

De grote vraag was: hoe maak je een gebouw van alle zijden leefbaar en aantrekkelijk? BDG Architecten heeft ervoor gekozen om de gesloten elementen (zoals de bergingen) in het hart te plaatsen. De kantine en kleedkamers van de sporthal, de commerciële ruimtes en de appartementen liggen direct aan de straat. Doordat deze ruimtes in verbinding staan met buiten, worden langslopende bewoners geprikkeld om bijvoorbeeld te gaan sporten.

Het hoge deel van een aantal appartementen is teruggelegd, waardoor ruimte voor een dakterras is ontstaan. Dat geeft het gebouw, vanaf de straat gezien, een ontspannen effect. En dat maakt het juist weer spannend.  

Om ervoor te zorgen dat de verschillende functies als één geheel zichtbaar zijn, heeft BDG Architecten de gevel zo ontworpen dat het als een schil alle onderdelen omarmt. Daarbij is zorgvuldig gezocht naar het juiste metselwerk en heeft de architect zelf een mix van gekleurde stenen samengesteld. In het hart van het gebouw is onderhoudsarm beplatingsmateriaal toegepast. Die lichte kleur zorgt ervoor dat de ruimtes waar logistieke beweging plaatsvindt aangenaam en veilig aanvoelen.

Het resultaat is  een fris leefgebouw. Met een duidelijke stedelijke buitenruimte, waarin iedereen zich prettig voelt. De gebruikersvriendelijke inrichting van het complex en de heldere structuren en lijnen van de gevel creëren  een open atmosfeer in de wijk.

opdrachtgever

Lefier Groningen

realisatie

2012