menu
Foto van Simon van Hasseltschool in Groningen

Simon van Hasseltschool

Groningen

school met 'droomvensters'

De Simon van Hasseltschool in Groningen is er voor kinderen die na groep 8 nog niet toe zijn aan de overstap naar het voortgezet onderwijs en krijgen op deze schakelschool de kans om te rijpen voor een vervolgschool. BDG Architecten heeft verschillende keren meegedraaid om te ontdekken hoe we met ons ontwerp de leerlingen konden stimuleren, zonder ze te overprikkelen.

vernieuwbouw

De leerlingen en docenten wensen een ‘vernieuwbouwd’ schoolgebouw dat anders dan anders is. Dat gezelligheid, creativiteit en samenwerking stimuleert. Rustgevend en warm aanvoelt. En grote ramen heeft. We zijn tot een aardbevingbestendig gebouw gekomen dat uit twee delen bestaat: de begane grond, het gerenoveerde oorspronkelijke gebouw, bevat het ‘rumoerige’ deel van de school. Hier zijn de praktijklokalen en kantoren van de leerkrachten (die mooi een oogje in het zeil kunnen houden op het schoolplein) gesitueerd. Daaroverheen is de nieuwe verdieping in een kruisvorm geplaatst. Daar bevinden zich de gewone leslokalen en rustige leerplekken.

Iedere poot van het kruis heeft een groot kijkvenster dat als een soort molenwiek is geplaatst, waardoor ieder venster een uniek uitzicht geeft. De wit omkaderde vensters geven net genoeg ruimte om dromerig naar buiten te staren en net te weinig om de focus op de lesstof te houden. Daarnaast hebben ze een symbolische waarde als het venster naar een mooie toekomst.

vriendelijke organische vormen

De verbinding tussen onder en boven komt samen bij de trap en de organisch gevormde balustrade. Dat geeft het hart van de school een vriendelijke uitstraling. Boven de vide zijn vier grote lichtkappen geplaatst. Door de oriëntatie op het noorden geven ze een rustige indirecte lichtinval, zonder opwarming van het binnenklimaat te veroorzaken. Dit natuurlijke licht geeft een open en transparante sfeer dat door de hele school zicht- en voelbaar is.   

nominatie

Met dit project hebben we de tweede prijs van de vakjury gewonnen tijdens de Dag van de Architectuur Groningen 2018. 

opdrachtgever        

O2G2

realisatie              

2017