menu
Foto van Rietgedekte woning in het groen in Zwolle

Rietgedekte woning in het groen

Zwolle

Nabij de uiterwaarden van de IJssel ontwierp BDG Architecten een modern woonhuis in een prachtige groene omgeving. De karakteristiek woning is zodanig gepositioneerd dat er optimaal van het kavel geprofiteerd wordt en de bestaande woning van de opdrachtgevers tijdens de bouw kan worden gehandhaafd. Een bestemmingswijziging is hierdoor niet nodig. In deze opgave is gebruik gemaakt van de Rood voor Roodregeling van provincie Overijssel.

scheiding woon- en slaapfuncties

Als oplossing voor de specifieke woonwensen van de bewoners ontwierpen we twee vleugels verbonden door een transparante hal. Door de gelijkvloerse primaire woonfuncties is de woning levensloopbestendig. De grote leefkeuken is de spil van het huis en krijgt letterlijk de ruimte door de open nok met entresol. Via de transparante voorgevel opent deze ruimte zich volledig naar de diepe voortuin. 

vervaagde overgang binnen en buiten

Het dak van de woonvleugel loopt over in de ruime veranda. De verlengde kap biedt de op het zuiden gelegen eetkeuken beschutting tegen de zon. De doorlopende constructie van staal en hout en de nokhoge raampartij laten de overgang van exterieur naar interieur vervagen. Door de vorm van de kap én van het gebouw zelf ontstaan meerdere geborgen buitenplekjes, zoals de veranda en de ruimte russen de twee vleugels. 

landelijk maar eigentijds

Waar de woonvleugel transparant en open is, is de slaapvleugel meer ingetogen en gesloten. De oriëntatie op de naastgelegen boomgaard maakt de slaapvleugel privé, maar wel met een mooie relatie met de tuin. Naast de master bedroom biedt dit deel ook plek aan een praktijkruimte. Niet alleen in zicht op de omgeving verschillen de vleugels. Ook in materialisatie maakten we een onderscheid. De gevel van het woongedeelte is wit gestuct, terwijl het slaapgedeelte is omkleed met zwarte latten. Van een afstand geeft dit een eigentijds en abstract beeld. Wat meer dichterbij ontwaar je de detaillering van de verschillende latbreedtes. De kenmerkende rietgedekte kap komt als verbindend element terug op beide vleugels. Het samenspel tussen moderne en ambachtelijke materialen geeft de woning een unieke en hedendaagse uitstraling. Ook energetisch is het ontwerp up to date. De woning is gasloos en voorzien van een warmtepomp. Zonnepanelen zijn geïntegreerd in de naastgelegen schuur die we als eenvoudig volume in hetzelfde zwarte hout als de slaapvleugel ontwerpen.

opdrachtgever

particulier

realisatie

in uitvoering