menu
Foto van Aardbevingbestendig Prins Claus Conservatorium in Groningen
BIM transformeren

Aardbevingbestendig Prins Claus Conservatorium

Groningen

Het Prins Claus Conservatorium in Groningen heeft twee verschillende locaties: een Jazz afdeling en een afdeling voor klassieke muziek. Deze moeten samenkomen op één locatie. Het conservatorium wil de huidige energieke sfeer ook in het ‘nieuwe’ uitgebouwde pand behouden, internationale allure uitstralen en interactie stimuleren tussen de muziekstudenten en de omgeving waarin de school staat.

muziekopleiding met een gouden randje

Om zowel het internationale aanzien van het conservatorium als de gemoedelijkheid zichtbaar te maken, behouden en benadrukken we de oorspronkelijke bouw van de panden. En daar bovenop bouwen we een moderne verdieping. Aan de voorgevel zie je aan de onderkant het klassieke reliëf van de originele stenen, met daarboven een strakke gevel met geelgouden tinten die het gebouw letterlijk en figuurlijk een gouden randje geven. We gebruiken veel glas, zodat aan de buitenkant zichtbaar is wat er binnen gebeurt.

Kenmerkend aan ons ontwerp is dat we inspelen op de dynamiek van muziek. De studenten werken met ritme, melodieën en tonen. Dat laten we ook terugkomen in het gebouw. We plaatsen bijvoorbeeld de trappen op verschillende niveaus. Die gelaagdheid geeft een speels effect.

Het ontwerp houdt ook rekening met de verschillende wensen en visies van beide afdelingen. De ene muziekstijl heeft bijvoorbeeld een andere akoestiek dan de andere. Dat vraagt om verschillende type studiecellen, opnamestudio’s en publiekszalen. Zo verwerken we zachtere materialen in de muren en het plafond van de Jazz-afdeling dan in de ensemblelokalen waar klassieke muziek wordt gespeeld.

Zie ook het filmpje over de in gebruikname van het nieuwe Prins Claus Conservatorium.  

opdrachtgever

Hanzehogeschool Groningen

realisatie

2017