menu
Foto van Energieneutraal politiebureau (RBT)  in Venray
BIM duurzaamheid het nieuwe werken

Energieneutraal politiebureau (RBT)

Venray

Het huidige gebouw van het Robuust Basis Team (RBT) in Venray is sterk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom is besloten een nieuwe, compactere huisvesting te realiseren, direct naast het bestaande gebouw. BDG Architecten is met een integraal ontwerpteam geselecteerd als ontwerper voor dit politiebureau. 

Het nieuwe gebouw is, samen met het beveiligde binnenterrein, als eenheid ontworpen en heeft een robuuste en tegelijkertijd warme en natuurlijke uitstraling. Dit efficiënt ontworpen gebouw is een mooie toevoeging aan de omgeving en straalt op een sympathieke wijze autoriteit uit.

politie dag en nacht zichtbaar

De natuurstenen tuinmuur wordt doorgezet in de plint van de gevel en vormt een stevige basis voor de lichtere opbouw, die is bekleed met aluminium lamellen. Deze sluier van lamellen sluit zich, daar waar privacy gewenst is, en opent zich in de algemene ruimten die naar de omgeving zijn gericht.

Het natuursteen is op een aantal plekken 'open gemaakt' om zo de spanning zichtbaar te maken tussen gezien worden en privacy (en de behoefte aan daglicht en uitzicht). Hierdoor is er zicht van binnenuit, maar kan een voorbijganger niet direct naar binnen kijken. Deze oplossing levert ook in de avonduren een fraai beeld op, waarbij de aanwezigheid van de politie zichtbaar is.

De indeling van het gebouw is gebaseerd op een vrij vloerveld met flexibele werkplekken: Het Nieuwe Werken. Op deze manier is het gebouw ook bestand tegen toekomstige veranderingen binnen het werk van de politie.

De agenten van het politieteam in Venray komen te werken in een comfortabele, professionele en huiselijke sfeer. Het compacte ontwerp stimuleert samenwerking en kent korte, efficiënte looplijnen. Daarnaast krijgt het team een kantine met veel daglicht en aangrenzend een beschut dakterras.

Het compacte ontwerp heeft een hoge duurzaamheidsambitie en wordt energieneutraal gebouwd. Hoge isolatiewaardes, energiezuinige verlichting en ventilatie, warmtepomp en PV zonnecellen dragen hieraan bij.

BDG werkt in teamverband samen met Deerns, Pieters Bouwtechniek en Huls Bouwkostenmanagement. Het nieuwe politiebureau wordt medio 2018 in gebruik genomen.

opdrachtgever

Nationale Politie

realisatie

verwachte oplevering: medio 2018