menu
Foto van Politiebureau (RBT)  in Venray
BIM duurzaamheid

Politiebureau (RBT)

Venray

eerste energieneutraal politiebureau 

De Nationale Politie heeft een nieuw huisvestingsbeleid gemaakt. Want de nieuwe vormen van dienstverlening stellen andere eisen aan hun gebouwen. Eén van de voorwaarden is dat alle nieuwe politiegebouwen energieneutraal zijn. BDG Architecten is geselecteerd om het eerste energieneutrale politiebureau binnen deze nieuwe huisvestingsopgave te ontwerpen: het bureau van Robuust Basisteam (RBT) Venray.

We hebben gekozen voor een krachtig, integer en duurzaam ontwerp. De robuuste uitstraling laat zien dat het gebouw tegen een stootje kan. Hiermee doet het ontwerp de naam van het politieteam eer aan. Het geeft uiting aan de manhaftige functies van het RBT. Terwijl de warme bronzen kleuren en transparante inrichting hun integriteit en laagdrempeligheid symboliseren.

zien en gezien worden

Het spel tussen open en dicht - zien en gezien worden - hebben we in alle facetten van het ontwerp doorgevoerd. Enerzijds wil de politie zichtbaar en transparant zijn. Anderzijds is privacy essentieel. We hebben dat opgelost door het politiebureau te omarmen met een natuurstenen tuinmuur, passend bij het karakter van de streek. En de gevel vorm te geven met zowel natuursteen als aluminium lamellen. Deze sluier van lamellen sluit zich om inkijk te voorkomen en opent zich wanneer uitkijk gewenst is. Het natuursteen is op een aantal plekken ‘open gemaakt’. We hebben zelf onderzoek gedaan om te kijken hoe we voldoende licht en uitzicht konden creëren, zonder de medewerkers te kijk te zetten. 

De bezoekers, medewerkers en arrestanten hebben ieder een eigen ingang in het gebouw. Bezoekers kunnen zich melden bij het baliemeubel en hun wachttijd benutten op flexwerkplekken. In het kader van ‘zien en gezien worden’, hebben de baliemedewerkers direct zicht op de aankomende bezoekers. Mocht het voor de veiligheid nodig zijn, dan kan het baliepersoneel de glazen buitendeuren sluiten. Het huiselijke, flexibele en comfortabele personeelsgebied bestaat uit een informele werkruimte en een open ‘stille’ kantooromgeving. Het trapmeubel, met daarin het kopieerapparaat en de kantoorbenodigdheden, scheidt deze werkgebieden. De arrestanten komen onder een luifel binnen, zodat ook hun privacy wordt gegarandeerd.

elke seconde telt

Dit compacte ontwerp heeft een hoge duurzaamheidsambitie. De lamellen en zonwerende ramen, de pv-panelen en warmwater zonnecollectoren, een warmte-koudeopslag (WKO), energiezuinige ventilatie en LED-verlichting maken het gebouw energieneutraal. Een ander voordeel van het compacte gebouw zijn de logistieke lijnen. Onder het mom ‘elke seconde telt’, hebben we onderzocht hoe de politiemedewerkers vanaf hun stoel zo snel mogelijk kunnen uitrukken. Ongeacht waar in het gebouw die stoel staat.

opdrachtgever

Nationale Politie

realisatie

verwachte oplevering: medio 2018