menu
Foto van Montessori Lyceum Groningen in Groningen

Montessori Lyceum Groningen

Groningen

Het Montessori Lyceum Groningen biedt uitdagend Montessorionderwijs voor havo en atheneum. Wij maakten een ontwerp voor de uitbreiding van het karakteristieke gebouw in de Groningse wijk Helper Brink met extra leslokalen, een muzieklokaal en een nieuwe aula. Door de uitbreiding kunnen de onder- en bovenbouw nu op dezelfde locatie onderwijs volgen.

levendig schoolhart

Ons ontwerp maakt het bestaande U-vormig gebouw af tot een carré. De binnenplaats die hierdoor ontstaat hebben we overkapt. Dit overdekte plein huisvest de nieuwe aula en is het levendige hart van de school. De sfeervolle aula, waar een deel van de oude buitengevel nu binnengevel is, fungeert naast kantine en ontmoetingsplek ook als podiumplek voor de vele activiteiten en voorstellingen die worden georganiseerd. Want bij het Montessori Lyceum Groningen spelen kunst en cultuur een belangrijke rol als bron voor verbeelding en creatief denken. De school werkt samen met het Prins Claus Conservatorium, waarvoor wij een aantal jaar geleden eveneens een vernieuwd onderwijsgebouw ontwierpen.

hedendaags contrast

Het volume van de nieuwbouw van het Montessori Lyceum Groningen sluit qua vorm en schaal aan op het oorspronkelijke gebouw. De materialisering en detaillering van de uitbreiding zijn hedendaags en abstract, als contrast op het rijk gedetailleerde en gemetselde bestaande gebouw. Op de begane grond, grenzend aan de aula, liggen het muzieklokaal en de keuken. De extra theorielokalen bevinden zich op de verdieping en zijn vanuit de aula bereikbaar via een speelse tribunetrap en een loopbrug met doorkijkjes. De tribunetrap is een extra meubel in de aula om te chillen of te werken, met stroompunten voor het opladen van mobiele apparaten.

activerende muurkleur

In de vernieuwde school  zijn de vijf leergebieden van het montessorionderwijs geclusterd en goed herkenbaar. Een diversiteit aan sferen en plekken stimuleert samenwerking en draagt bij aan de ontwikkeling van de zelfredzaamheid van de leerlingen en het zelfontdekkend leergedrag. Het interieur van de uitbreiding hebben we grotendeels in een zachte grijze kleurstelling vormgegeven. De binnenwanden van de gangen en loopbrug gaven we een opvallende gele kleur. Dit past goed bij de onderwijsvisie van het Montessori Lyceum. Want geel staat voor optimisme en energie en stimuleert de mentale activiteit.

opdrachtgever

Openbaar Onderwijs Groningen

realisatie

2019