menu
Foto van MKC de Schatkaart in Amsterdam

MKC de Schatkaart

Amsterdam

Op het Centrumeiland in het Amsterdamse IJburg - een jonge buurt die zich architectonisch onderscheidt door een hoge mate van zelfbouw - is BDG Architecten geselecteerd voor het ontwerp een integraal kindcentrum. De wijkvoorziening draagt de naam MKC de Schatkaart en wordt het domein van een nieuwe montessori basisschool, een kinderdagverblijf en een sportvoorziening voor de school en de buurt. 

traplandschap met sterk centraal hart

De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Door dit concept ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen. Ook biedt deze opzet plek aan een halfverdiepte fietsenkelder evenals een  dakterras waar het onderwijs in een groene omgeving wordt doorgezet. En dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is. Met vides en een traplandschap geven we MKC de Schatkaart een sterk centraal hart en faciliteren we een grote interne verbinding tussen de verdiepingen en leerdomeinen. Een atrium verspreidt het daglicht door het relatief diepe bouwblok. Het eerste niveau is het terrein van het kinderdagverblijf en onderbouw en heeft directe toegang tot het buitenterrein. De oudere leerlingen hebben hun stek op de bovenste etages. Loggia’s gekoppeld aan de onderwijsruimte zorgen ook hier voor een prettige relatie met buiten. De duolokalen op de hoeken zijn met schuifwanden makkelijk te schakelen. In het middengebied liggen de praktijklokalen en personeelsruimten. De hoge sportzaal op de bovenste laag is via trappenhuizen aan weerszijden van het kindcentrum bereikbaar. Hierdoor is deze voorziening ook in de avonden door de wijk te gebruiken.

klimaatbestendig rustpunt tussen zelfbouwkavels

De Schatkaart komt op een bijzondere locatie op het hoofdplein van het Centrumeiland. We hebben de zuidwestgevel langs het bomencarré en de hoofdentree daarom nadrukkelijk uitnodigend en transparant vormgegeven. Het kindcentrum vormt een rustpunt in de wijk waar de zelfbouwprojecten sterk verschillen in vorm en materiaal. Tegelijkertijd sluiten we in het exterieur aan op deze diversiteit. Het gebouw heeft een stadse voorgevel met een metselwerk frame en een invulling van materialen met een warme uitstraling. Door gevelopeningen zijn de kleurrijke binnenwanden vanaf de straat goed zichtbaar. De groene daktuin en de in gevelornamenten geïntegreerde nest- en insectenkastjes stellen het bovenste bouwdeel in het teken van de natuur. Ook is het kindcentrum rainproof met een afwatering richting het bomencarré. Want met ons ontwerp voor MKC de Schatkaart dragen we niet alleen bij aan een optimaal welbevinden van de gebruikers, maar ook aan de klimaatbestendige stad.

opdrachtgever

Stichting Samen tussen Amstel en IJ (STAIJ), Humankind & gemeente Amsterdam

realisatie

in ontwerp

De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Door dit concept ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen.