menu
Foto van MFC De Boerhoorn  in Rolde

MFC De Boerhoorn

Rolde

In het Drentse Rolde is BDG Architecten geselecteerd voor het ontwerp van de vervangende nieuwbouw van multifunctioneel centrum De Boerhoorn. De nieuwbouw sluit aan op de bestaande sporthal en gymzaal. Het nieuwe MFC faciliteert alle activiteiten die in Rolde plaatsvinden. Naast de functie van dorpshuis en sportvoorziening, biedt De Boerhoorn ook onderdak aan de bibliotheek en aan een gezondheidscentrum met apotheek, huisartsen en een praktijk voor fysiotherapie.

multifunctioneel ontmoetingsplein als centrale hart

We hebben een inclusief gebouw ontworpen waar een gemêleerde groep gebruikers en bezoekers zich welkom voelt en dat goed toegankelijk is voor mindervaliden. De routing in het gebouw is logisch en overzichtelijk, zodat de bezoeker snel ziet: waar moet of wil ik heen? Alle functies van het MFC zijn gekoppeld aan het centrale hart van het gebouw. Vanuit dit ontmoetingsplein zijn de functies als een soort winkeltjes goed zichtbaar en bereikbaar. Ook de bibliotheek maakt onderdeel uit van het ontmoetingsplein. De flexibele meubels zijn gemakkelijk verplaatsbaar bij evenementen. Zo transformeert het centrale hart zich eenvoudig naar bijvoorbeeld een theaterzaal. Het nieuwe MFC is dé plek voor reuring in het dorp, maar moet tegelijkertijd oog hebben voor de privacy van de bezoekers van het gezondheidscentrum. Naast de routing voorkomt een goede akoestiek dat de verschillende gebruikersgroepen hinder van elkaar ondervinden. Het interieur van de nieuwe Boerhoorn geven we een natuurlijke, zachte basis met houten wand- en trapbekleding en groene kleuraccenten in de maatwerkmeubels, wanden en vloer.

natuurlijke overgang tussen bestaand en nieuw

Het nieuwe multifunctioneel centrum beweegt mee in het verspringende ritme van de rooilijn van de omliggende bebouwing. Door de lichte en donkere nuances in het metselwerk sluit de nieuwbouw goed aan op de woningen in de directe omgeving. Met een sprong in de gevel zorgen we voor een natuurlijke overgang met de bestaande sporthal. Geledingen in de gevel geven het gebouw een vriendelijke uitstraling. De luifel die door de overkragende verdieping ontstaat, draagt bij aan een herkenbaar en uitnodigende entree. De naamsduiding van het MFC maakten we onderdeel van de architectuur en is van verschillende kanten goed zichtbaar. We voeren de kleurstelling van het interieur door in het exterieur met geperforeerd zetwerk in verschillende groentinten. Groene energie wordt opgewekt door PV-panelen.

groen voorplein voor dorpsactiviteiten

Ook in de nieuwe situatie blijft de Boerhoorn voor een optimale verkeersstroom bereikbaar vanuit verschillende kanten. Onder de overstek van de sporthal en aan de groene voorzijde van het gebouw creëren we uitgebreide gelegenheid voor fiets parkeren. Het bestaande parkeerterrein breiden we uit voor de extra bezoekers en medewerkers van het nieuwe MFC. Het groene voorplein is een gemoedelijke plek voor ontmoeting en dorpsactiviteiten.  

opdrachtgever

gemeente Aa en Hunze

realisatie

in ontwerp

deel deze pagina