menu
Foto van IKC De Orchidee: verrassend ruimtelijk in Assen

IKC De Orchidee: verrassend ruimtelijk

Assen

Gemeente Assen wilde een multifunctioneel gebouw voor vijf verschillende gebruikers. In ons ontwerp hebben we basisscholen RKBS Vredeveldschool en CJBS de Regenboog, ASKA kinderopvang, peuterspeelzaal Peuterica en het Centrum voor Jeugd en Gezin ieder hun eigen ruimte en eigen domein gegeven.

sportzaal met zitvenster in het raam

In het centrale hart worden de leskeuken, mediatheek, spreekkamers, het ‘wissellokaal’ en zelfs de werkkamer van de conciërge door verschillende gebruikers benut. Het kopstuk is de gymzaal op de eerste verdieping. Het dak van de sportzaal ‘steekt over’ boven de voorgevel, waardoor binnen de volleyballen hoog kunnen worden geserveerd en het gebouw buiten een herkenbare entree heeft gekregen.

Dat iedere gebruiker zijn eigen ruimte krijgt, ervaart ook Greetje Dijkstra, leerkracht van basisschool de Regenboog: “Het gebouw is gelukkig geen leerfabriek geworden. Wat ik zo leuk vind aan onze school, is dat de directie en andere personeelsleden die geen lesgeven, hier tussen de leslokalen zitten. In plaats van ergens in een hoekje van de school. Daardoor weten de leerlingen precies wie ze zijn en kennen zij de leerlingen. Dat is belangrijk. Zeker voor een directeur.”  

De organische vorm van het gebouw, het gedetailleerde metselwerk en de kleuren van de bakstenen passen goed bij de woningen in de woonwijk en geven het solide gebouw een vriendelijke uitstraling. Ook binnen zijn veel ronde details, zoals ronde wc-units en c-vormige kapstoknisjes, aangebracht om optisch ruimte te scheppen.

de invloed van ronde muren en ramen 

"Ik voelde me gelijk thuis in onze nieuwe school," vertelt Jacqueline van Ehmen, ook leerkracht van basisschool de Regenboog. "Het gebouw heeft sfeer en is heel transparant. Ook al is het gebouw compact, het oogt ruim. Door de ronde muren en ramen in de klas, zitten we veel sneller in een kring. Ik wist niet dat een lokaal zoveel invloed kon hebben op de verbinding tussen de leerlingen en onze manier van lesgeven."

IKC De Orchidee is ontworpen in samenwerking met Pieters Bouwtechniek (adviseur constructies). 

opdrachtgever

Gemeente Assen

realisatie

2016