menu
Foto van Kindcentrum Leeuwesteyn in Utrecht

Kindcentrum Leeuwesteyn

Utrecht

Leeuwesteyn is een nieuwe stedelijke woonwijk in Utrecht met een groen en duurzaam karakter. Deze eigenschappen brengen we samen in het ontwerp voor het integrale kindcentrum. KC Leeuwesteyn komt in een brede verbindingsstrook tussen het Willem Alexanderpark en het Amsterdam Rijnkanaal. Aan de parkzijde kent het perceel een hoogteverschil van bijna 4 meter waardoor er twee maaiveldniveaus ontstaan. Dit gegeven hebben we benut in ons getrapte ontwerp met duidelijke entrees op beide niveaus. In de massa van het gebouw zelf hebben we de hoogteverschillen doorgezet wat het kindcentrum een sterke en diverse uitstraling geeft.

gebouw voor iedereen

Binnen KC Leeuwesteyn staat unitonderwijs centraal. In de plattegrond zie je dat terug in diverse leerlandschappen en stamgroepen in plaats van traditionele klaslokalen. Het gebouw kent een heldere zonering per gebruiker en een sterke onderlinge relatie. Zowel door de opklimmende open leerpleinen van de onder-, midden- en bovenbouw als het dubbelgebruik van ruimtes door school, kinderdagverblijf en bso. De entree van de school ligt op de begane grond, ofwel niveau 0, en komt uit in de centrale hal vol daglicht en doorkijkjes. De hoofdtrap verbindt de hal met de bovenliggende lagen, waar vides zorgen voor zichtlijnen door het gehele gebouw. Op de begane grond deelt de gymzaal de entree met de school. Door een slimme scheiding is het sportdeel ook buiten schooltijd toegankelijk. Het ‘grand café’ op de eerste verdieping is dè plek voor ontmoeting. Op de tweede laag grenst een groot kooklokaal aan de dakmoestuin waar de kinderen hun eigen groenten en kruiden kweken die ze in de lessen gebruiken.

natuurlijke ventilatie 

Aan de noordkant leidt een brede buitentrap naar de hoofdentree van het kinderdagverblijf op niveau 1. Door de verbinding met de ontmoetingsruimte van de school komen de baby’s en peuters op een vanzelfsprekende manier in contact met de onderbouwleerlingen. Het kinderdagverblijf had een duidelijke wens voor natuurlijke ventilatie van de slaapruimten. Deze plaatsen we daarom zo veel mogelijk aan de gevel. Aansluitend aan de groepen en bovenop de fietsenstalling ontwerpen we een ruim en groen dakterras waar de allerkleinsten veilig buiten kunnen spelen. Onder het maaiveld van het kinderdagverblijf maken we plaats voor alle technische installaties. Zo blijven de daken schoon en is er optimaal plek voor pv-panelen.

integrale karakter zichtbaar in gevel

Het kindcentrum wordt een vriendelijk, warm en aantrekkelijk gebouw. In de gevel komt het integrale karakter terug met doorlopende materialisatie en openingen over de verschillende programmaonderdelen heen. De gevelindeling kent een sterk raster van natuurlijke tinten metselwerk, waarbinnen we de openingen afwisselend invullen met glas en aluminium panelen voorzien van patronen. Door de gelaagdheid, de stevige hoeken en de groene uitstraling is het nieuwe kindcentrum perfect in harmonie met zowel het stedelijke karakter van de wijk als het aangrenzende Willem Alexanderpark.

opdrachtgever

Stichting PCOU

realisatie

in uitvoer