menu
Foto van IKC Van Harte in Houten

IKC Van Harte

Houten

De wens van de Van Harte School voor een nieuw gezamenlijk gebouw voor kinderopvang, onderwijs en sport wordt binnenkort werkelijkheid. In ons flexibele en duurzame ontwerp verenigen we de verschillende gebruikers en functies onder één groen dak op de plek van het bestaande gebouw in het centrum van Houten. Dit gebouw kende door de u-vorm verschillende kanten en miste verbinding tussen het noord- en het zuidplein. Door het nieuwe gebouw als één helder en herkenbaar volume vorm te geven én aan verschillende zijdes af te schuinen, ontstaan er duidelijke zichtlijnen en een mooie natuurlijke pleinruimte die de Loerikseweg en Koningin Julianastraat aan elkaar verbindt. Met deze ontwerpopzet voegen we bovendien pleinruimte toe aan de openbare ruimte.

dorpseigen architectuur

Met voor het dorpshart typerende beeldkenmerken als een hellend zadeldak, een bakstenen gevel gecombineerd met lichtere gevels en verbijzonderingen rondom kozijnen, voegt de nieuwbouw zich op vanzelfsprekende wijze in het oude centrum. Ook wordt het volume door de afschuiningen optisch kleiner, waardoor het op een zorgvuldige manier in het straatbeeld van het oude dorp met kleinschalige woningbouw opgaat. De architecturale vorm met een diversiteit aan grote raampartijen maakt het tegelijkertijd een uniek gebouw. De uitnodigende gevelopeningen laten aan de buitenwereld zien wat er in de kindvoorziening gebeurt. Want IKC Van Harte moet een laagdrempelige ontmoetingsplek voor de wijk worden met toegankelijke ruimtes voor samenkomst in het hart van de school.

verbindend plein voor breed scala aan activiteiten

Dit gemeenschappelijke hart hebben we ontworpen als een dubbelhoog, licht vertrek dat met een grote tribunetrap en verschillende doorzichten de verbindende schakel vormt tussen de kinderopvang, onder- en bovenbouw en sport. Met de slimme positionering van het speellokaal en de gymzaal kan het centrale hart via flexibele scheidingswanden voor een breed scala aan binnen- en buitenschoolse activiteiten worden ingezet. Transparante schuifpuien koppelen de royale lokalen met de leerpleinen en maken samen met de multifunctionele meubels diverse werkvormen mogelijk.

begrijpelijk én spannend ontwerp

Door de compacte en heldere plattegrond vinden zowel kleine als grote gebruikers makkelijk hun weg in het nieuwe kindcentrum. Maar ons ontwerp is naast eenvoudig te begrijpen, ook spannend; door de schuine lijnen en afgeronde hoeken ontstaat een dynamische en uitdagende binnenwereld die zowel ruimte schept om in grote groepen samen te werken of je individueel in één van de nissen rustig terug te trekken. Deze opzet maakt IKC Van Harte een vriendelijk en uitnodigend gebouw dat zich plooit naar de maat van het kind. Een kindcentrum waar alle gebruikers trots op zijn en zich thuis voelen!

opdrachtgever

Katholieke Scholenstichting Fectio

realisatie

in uitvoer

het bestaande schoolgebouw met verschillende kanten en twee losse pleinen

een nieuw programma op de bestaande locatie

compacte nieuwbouw: één helder en herkenbaar volume met centrale entree verbindt het noord- en zuidzplein

het nieuwe IKC Van Harten = alle gebruikers onder één dak!