menu
Foto van IKC Rummerinkhof in Haren

IKC Rummerinkhof

Haren

In het Groningse Haren realiseren we samen met het (pedagogisch) team van IKC Rummerinkhof een veilige en stimulerende ontwikkelomgeving waar bewegend leren volop de ruimte krijgt. Binnen en buiten!

compacte footprint in het groen

Het langgerekte kavel, aan drie zijdes omringd door grote bomen, doet denken aan een groene kamer. Uit respect voor dit bestaande groen waarborgen we met een compact ontwerp een zorgvuldige inpassing en een minimale footprint van het nieuwe IKC. Door een slimme positionering  fungeert de gymzaal als geluidsbuffer tussen het kindcentrum en het naastgelegen spoor. De gestapelde opzet geeft de onderbouw en kinderopvang evenals de midden- en bovenbouw elk een eigen verdieping. Alle lokalen en groepsruimten liggen aan de gevel en profiteren zo optimaal van het daglicht. De nissen van de vensters zijn fijne plekken om lekker voor je uit te dromen of in weg te kruipen met een boek.

alle kinderen veilig en gezien

De opzet in clusters zorgt voor overzicht en korte zichtlijnen tussen lokalen en werkpleinen. De kinderen voelen zich hierdoor veilig en gezien. De ruimten zijn onderling toegankelijk om in de toekomst ‘groepsdoorbrekend’ onderwijs aan te kunnen bieden. Ook hebben we verschillende ruimten ontworpen op dubbelgebruik. Naast de leerpleinen geldt dit bijvoorbeeld voor het centrale hart; een hoog open vertrek dat bij vieringen eenvoudig vergroot kan worden door de koppeling aan het speellokaal.

rondom contact met buiten

We hebben de prachtige omgeving doorgetrokken in een klimaatadaptief landschapsontwerp. De organisch vormgegeven buitenruimte versterkt de relatie met de buurt en de (verkeerskundige) verbinding met een naastgelegen school. Moestuinen, planten en bloemen stimuleren de lokale biodiversiteit. Omdat het buitenterrein door het volwassen groen veel natuurlijke schaduw kent, voegen we openheid toe met een zonnig verblijfsplein op de verdieping. Deze ontwerpkeuze heeft bovendien als meerwaarde dat er vanuit alle domeinen en groepsruimten directe toegang naar buiten is; de kleinste gebruikers op maaiveldniveau en de (wat) oudere via het dakplein.

actieve en passieve oplossingen voor optimale duurzaamheid

Met subtiele verschillen in indeling en materialisering maken we het gestapelde volume ook zichtbaar in de gevel. Overstekken, diepe negges en verticale lamellen hebben niet alleen een architectonische functie, ze beperken eveneens de zonlast in het kindcentrum. Daarnaast zetten we met toepassingen als pv-panelen, zonnecollectoren, een remontabel bouwsysteem en hoogwaardige isolatie en ventilatie ook actief in op een toekomstbestendig, gezond en energieneutraal kindcentrum.

Voor het ontwerp van IKC Rummerinkhof werken we nauw samen met landschapsarchitect Marseille Buiten, Goudstikker de Vries (constructies), abtWassenaar (bouwfysica en installaties) en abcnova (projectmanagement).

opdrachtgever

gemeente Haren

realisatie

in ontwerp

Vanuit alle domeinen en groepsruimten is er directe toegang naar buiten; de kleinste gebruikers op maaiveldniveau en de (wat) oudere via het groene dakplein.