menu
Foto van IKC Leeuwesteyn in Utrecht
duurzaamheid

IKC Leeuwesteyn

Utrecht

multifunctioneel gebouw met belevingsdak

IKC Leeuwesteyn biedt huisvesting aan een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een sportvoorziening. En dat allemaal op een beperkt oppervlak. BDG Architecten is gevraagd om een gebouw te ontwerpen waarin de verschillende gebruikers elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Een gebouw dat de talenten en creativiteit van de kinderen prikkelt; waar ze kunnen spelen, leren en bewegen.

We hebben alle clusters als legoblokken op elkaar gestapeld om oppervlakte te besparen. Zelfs de oppervlakte voor de fietsen hebben we benut: de sportvoorziening fungeert als overkapping van de fietsenstalling. Door de fietsen uit het zicht te houden, creëren we een schoolplein met een rustig en groen karakter. Het centrale hart van het gebouw verbindt alle blokken met elkaar. Daar kunnen de kinderen elkaar ontmoeten, gezamenlijke activiteiten doen en van elkaar leren. De transparante uitstraling van het hart zorgt voor een warm welkom. 

De hoogteverschillen van de diverse blokken geven het totale gebouw niet alleen een dynamisch aangezicht, ieder dak fungeert als speelplein voor de doelgroep die eronder is gehuisvest. Met andere woorden: bij IKC Leeuwesteyn kunnen de kinderen het dak op om te spelen en te leren! Want er zijn niet alleen uitdagende speeltoestellen te vinden, maar ook zitjes rond bomen (voor als het weer toelaat om buiten les te geven),  moestuintjes en kassen, waar de kinderen zelf groenten en fruit kunnen verbouwen. De groene daken zorgen ervoor dat het IKC niet afsteekt, maar in harmonie is met de rest van het groen in de zorgvuldig ontworpen nieuwe en duurzame wijk.