menu
Foto van Duurzaam 'afval'onderkomen Twente Milieu in Hengelo
duurzaamheid

Duurzaam 'afval'onderkomen Twente Milieu

Hengelo

Kan een vuilstort mooi en duurzaam zijn? “Eigenlijk niet, maar er zijn uitzonderingen”, vindt recensent Herman Haverkate van De Twentsche Courant Tubantia. “Er is, onder andere, met de afvalverwerkingsfabriek op de Boendershoek in Hengelo een lijn ingezet van kwalitatief hoogstaande gebouwen, die op een mooie manier zijn ingepast in het landschap”.

Voor Gemeente Hengelo en gebruiker Twente Milieu heeft BDG Architecten een nieuwe bedrijfshuisvesting ontworpen in Hengelo. Het onderkomen bestaat uit drie onderdelen die, behalve een kantoor, ook onderdak geven aan een stalling, werk en wasplaats voor de af-en-aan rijdende bedrijfswagens en de opslag van zout.

mos op het dak

Haverkate: “Ondanks het verschil in functie en grootte presenteren de drie gebouwen zich als een eenheid. Materiaal en vormgeving maken dat je het complex als een samenhangend geheel ervaart. Met gevoel voor de omgeving zocht BDG Architecten inspiratie in het omringende Twentse landschap. De zwarte planken verwijzen naar de boerderijen en schuren in het nabijgelegen landgoed Twickel. Ook de speels verspringende daken van de grote hallen roepen dat beeld op. De onmiskenbare blikvanger is het kantoor met groene moslaag. En de grote, onregelmatig geplaatste ramen sieren het gebouw op en breken het open.” 

zichtbaar duurzaam

BDG Architecten heeft met de nieuwbouw uitdrukking gegeven aan de hoge duurzaamheidsambitie van Twente Milieu. Haar bedrijfsproces  en -visie ‘schoon, gezond en fris’ moet voor iedereen transparant en zichtbaar zijn.

De kenmerkende dakvorm (met optimale hellingshoek) is volledig op het zuiden gericht, zodat de zonnepanelen maximaal profiteren van de lichtinval. De PV-panelen verzorgen de benodigde elektrische energie. Het dak van het kantoorgebouw is afgewerkt met een duurzaam sedumtapijt.

Daarnaast wordt het afval weer als grondstof ingezet, zodat het terugkeert in de kringloop. De verwarming werkt op houtsnippers, die op het naastgelegen milieustation gestort worden (geen transportkosten). De zwarte bekleding van het kantoorgebouw is gemaakt van recyclede kunststof en de wagens worden gespoeld met grondwater uit een put op het terrein.

opdrachtgever

Gemeente Hengelo

realisatie

2014

publicaties

De Twentsche Courant Tubantia, 1 mei 2014
De Twentsche Courant Tubantia, 3 mei 2014