menu
Foto van Hart van Zuid in Hengelo
transformeren

Hart van Zuid

Hengelo

Het industriële verleden vormt de identiteitsdrager voor de nieuwe ontwikkelingen in Hart van Zuid, waar ook deze voormalige Dikkers fabriekshal onderdeel van uit maakt. De voormalige fabriek is herbestemd tot het kloppende hart van de omliggende wijken met daarin opgenomen winkelen, horeca en wonen.

De krachtige hoofdvorm van het bestaande complex van 110 bij 50 meter ontleent zijn vorm aan het heldere grid van de staalconstructie en de spanten van de kapconstructie. Door alle recente verbouwingen en uitbreidingen te amoveren houden we de structuur van het staalskelet over. Door deze zichtbaar te maken in de nieuwe uitwerking wordt op hedendaagse wijze het industriële verleden zichtbaar gemaakt.

De begane grond kent een breed winkelaanbod, waarbij de supermarkt wordt ingepakt door kleinere winkels om een gevarieerd winkelfront te realiseren. Eén travee heeft slechts één bouwlaag. Door deze te handhaven ontstaat er ruimte voor een gaanderij.

Op de verdieping zijn 22 woningen ontworpen gelegen aan een gemeenschappelijke ‘woonstraat’ van 10 meter breed. Voor de woonruimte is een zone die de overgang van publiek naar privé reguleert. Grote gevelopeningen geven levendigheid aan de binnenstraat. De woningen zijn door de bewoners op verschillende manieren in te delen. Aan de buitenzijde bevinden zich grote daktuinen, welke deels voorzien zijn van mossedumdak.

Het industriële karakter wordt verder versterkt in de detaillering van de gevels. De positie van de staalconstructie is leesbaar door terugliggende horizontale en verticale profilering. Dit ‘raamwerk’ is afwisselend gevuld  met metselwerk, hout, glas en lucht. De materialen zijn op een eigentijdse en industriële manier toegepast.

opdrachtgever

Van Wijnen Projectontwikkeling Oost

realisatie

2015