menu
Foto van Winkelcentrum met kloppend Hart  in Hengelo
transformeren

Winkelcentrum met kloppend Hart

Hengelo

Het industriële verleden vormt de identiteit van Hart van Zuid, waar ook de voormalige Dikkers fabriekshal onderdeel van uit maakt. De voormalige fabriek is herbestemd voor wonen winkelen en horeca. Het vormt nu het kloppende hart van de omliggende wijken. 

De krachtige hoofdvorm van het bestaande complex ontleent zijn vorm aan het heldere grid van de staalconstructie en de spanten van de kapconstructie. Door de oorspronkelijke staalconstructie zichtbaar te maken wordt op hedendaagse wijze het industriële verleden zichtbaar gemaakt.

woonstraat op het dak

Op de verdieping zijn 22 woningen ontworpen gelegen aan een gemeenschappelijke ‘woonstraat’. Voor de woonruimte is een zone die de overgang van publiek naar privé reguleert. Grote gevelopeningen geven levendigheid aan de binnenstraat. 

De woningen zijn door de bewoners op verschillende manieren in te delen. Aan de buitenzijde bevinden zich grote daktuinen, welke deels voorzien zijn van mossedumdak.

Het industriële karakter wordt verder versterkt in de detaillering van de gevels. De positie van de staalconstructie is leesbaar door terugliggende horizontale en verticale profilering. Dit ‘raamwerk’ is afwisselend gevuld  met metselwerk, hout, glas en lucht. De materialen zijn op een eigentijdse en industriële manier toegepast.

opdrachtgever

Van Wijnen Projectontwikkeling Oost

realisatie

2015