menu
Foto van Woningen en winkels Hart van Zuid in Hengelo

Woningen en winkels Hart van Zuid

Hengelo

winkelcentrum met 'woonstraat' op het dak

Het industriële verleden vormt de identiteit van Hart van Zuid, waar ook de voormalige Dikkers fabriekshal onderdeel van uit maakt. De voormalige fabriek is herbestemd voor wonen, winkelen en horeca. Het vormt nu het kloppende hart van de omliggende wijken. De krachtige hoofdvorm van het bestaande complex ontleent zijn vorm aan het heldere grid van de staalconstructie en de spanten van de kapconstructie. Door de oorspronkelijke staalconstructie zichtbaar te maken, illustreren we op hedendaagse wijze het industriële verleden.

Op de verdieping ontwierpen we 22 woningen aan een gemeenschappelijke ‘woonstraat’. Voor de woonruimte is een zone die de overgang van publiek naar privé reguleert. Grote gevelopeningen geven levendigheid aan de binnenstraat. 

De woningen zijn door de bewoners op verschillende manieren in te delen. Aan de buitenzijde bevinden zich grote daktuinen, die deels voorzien zijn van mossedum. Het industriële karakter wordt verder versterkt in de detaillering van de gevels. De positie van de staalconstructie is leesbaar door terugliggende horizontale en verticale profilering. Dit ‘raamwerk’ is afwisselend gevuld  met metselwerk, hout, glas en lucht. De materialen zijn op een eigentijdse en industriële manier toegepast.

opdrachtgever

Van Wijnen Projectontwikkeling Oost

realisatie

2015