menu
Foto van Uitbreiding filtergebouw Vitens in Deventer

Uitbreiding filtergebouw Vitens

Deventer

Ruim 125 geleden werd in Deventer één van de eerste gemeentelijke waterleidingnetwerken aangelegd. Op een kleine heuvel in het waterwingebied is in 1892, naar ontwerp van toenmalig stadsarchitect J.A. Mulock Houwer, een watertoren en pompstation gerealiseerd. Een bijzonder ensemble in Neo-Renaissancestijl, waarvan het pompstation met aangebouwd filtergebouw letterlijk en figuurlijk de spil vormt. Beide bouwwerken hebben de status van rijksmonument.

betekenis voor cultureel erfgoed

Door de groei van Deventer is het waterwingebied als een park in de stad komen te liggen. Als onderdeel van een van de eerste gemeentelijke waterleidingbedrijven hebben de watertoren, nog in gebruik als reserve buffer voor het drinkwater, en het pompstation met filtergebouw een grote culturele en architectuurhistorisch waarde. Ze zijn een toonbeeld van de vooruitgang die de negentiende eeuw kenmerkte. In het verlengde van de uitbreiding ontwikkelden we daarom voor Vitens een visie op de betekenis van het industrieel erfgoed in het park en de wijze, waarop de productielocatie voor drinkwater hierin zijn plek heeft.


moderne uitbreiding met monumentale kenmerken

Omdat het grondwater in de waterbronnen van Deventer begon te verzilten, is een extra stap in het zuiveringsproces noodzakelijk. Waterproductiebedrijf Vitens vroeg ons hiervoor een uitbreiding op het filtergebouw te ontwerpen. Deze biedt plaats aan membranenfilters, waarmee de drinkwaterkwaliteit weer op niveau wordt gebracht. De bestaande monumentale panden kenmerken zich door de rijkheid in metselwerk en ornamenten. Door op een eigentijdse manier de baksteenarchitectuur toe te passen, sluit het ontwerp harmonieus aan bij het bestaande ensemble. Met verfijningen als staand en stootvoegloos metselwerk en verspringende bakstenen lijnen maakten we een moderne vertaling van de karakteristieken van de neostijl van de Hollandse  renaissance. Het Braziliaans metselverband voor de ramen versterkt niet alleen de verlevendiging van de gevel, het waarborgt ook een veilige drinkwaterproductie. In de stalen entreedeur hebben we een print van het huidige waterleidingnetwerk opgenomen. Een eerbetoon aan deze belangrijke basisvoorziening voor Deventer en omstreken.

opdrachtgever

Vitens

realisatie

2022

De uitbreiding van het filtergebouw naast het monumentale pompgebouw