menu
Foto van Zorgwoningen De Wiekhof in Tubbergen

Zorgwoningen De Wiekhof

Tubbergen

De ideale zorgwoning, hoe ziet die eruit? En hoe kunnen we die vormgeven zodat verschillende gebruikers (met wisselende wensen) er met plezier wonen? En medewerkers op een efficiënte manier zorg kunnen verlenen? In antwoord op deze vragen ontwikkelden we voor Aveleijn een flexibel woon-zorgconcept. Afhankelijk van de zorgbehoefte kunnen de modulaire bouwstenen van ongeveer 50 m2 verschillende functies hebben. Zo kan elk toekomstig gebouw levens-loopbestendig en duurzaam ingericht worden. De Wiekhof in Tubbergen is de eerste nieuwbouw van Aveleijn die is gerealiseerd conform dit woonconcept en biedt een thuis aan 24 oudere volwassenen met een verstandelijke beperking.

slimme en modulaire zorgwoning

Kenmerkend voor het ontwerp is de grote betrokkenheid van bewoners, hun familie en zorgprofessionals in de conceptfase van het plan. Aan de hand van verschillende sessies kwamen we tot een slim, flexibel en rolstoeltoegankelijk zorgappartement met eigen voorzieningen. Middels 3D beelden brachten we het ontwerp tot leven. Hiermee kregen alle betrokkenen in een vroegtijdig stadium een realistisch beeld van de nieuwbouw.

ingetogen uitstraling

Met De Wiekhof hebben we het oorspronkelijke stedenbouwkundige ensemble van havezate De Eeshof in ere hersteld. De ligging van de nieuwbouw naast De Eeshof vraagt om een ingetogen uitstraling en eenduidige materialisering, die niet concurreert met de omgeving. We kozen voor een sober volume met een duidelijke dakvorm, overstek en  donker metselwerk dat refereert aan de typisch Twentse schurenbouw. Het compacte gebouw, de hoge isolatiewaarde, pv-panelen, warmtepompen en het gebruik van zoveel mogelijk milieuvriendelijke materialen maken De Wiekhof comfortabel, duurzaam en bijna energie neutraal (BENG).

opdrachtgever

Aveleijn

realisatie

2020

Samen met de bewoners hebben we het modulaire woon-zorg concept uitgewerkt in een thuis, waar zij zelf keuzes kunnen maken en de nabijheid van hun begeleiders, familie en buren ervaren.