menu
Foto van Cals College in IJsselstein
transformeren

Cals College

IJsselstein

De uitbreiding voor het Cals college betreft een vleugel voor HAVO/VWO. Scholen moeten hun studenten aantrekken in een dynamisch speelveld. Ouders en leerlingen kunnen kiezen en dat doen ze dan ook. Het Cals college trekt zijn leerlingen door een duidelijk profiel. Er heerst rust om jezelf en je talenten te ontdekken. De school trekt leerlingen uit IJsselstein omdat de school past bij de identiteit van het dorp.

De bestaande school ziet er van binnen mooi uit en de school bruist in de pauzes van energie. Tegelijkertijd is het een veilige school waar je je kinderen met een gerust hart naartoe laat gaan.

De uitbreiding voor de HAVO/VWO en het bijbehorende technasium hebben wij aangegrepen om bestaande tekortkomingen op te lossen het gebouw een nieuwe frisse uitnodigende uitstraling te geven. We hebben een compacte uitbreiding ontworpen dat op een natuurlijke wijze aansluit bij het bestaande. Het is een eigen vleugel en hoort toch helemaal bij de rest. Het technasium laat zich in de vorm van een etalage aan de straatkant zien. De prettige dynamische sfeer toont zich hier. De luifel markeert de entree en voorkomt opwarming van de lokalen. 

Door de eerste verdieping rondom terug te leggen maken we het grote gebouw wat kleiner en zoeken aansluiting bij de aangrenzende woonhuizen. Het dak is voorzien van mossedum en oogt groen en sympathiek maar sluit ook aan bij de bestaande vormgeving van het gebouw. Niet dorps niet stads.

Het is een uitnodigend gebouw dat recht doet aan het wezen, het zijn van het Cals college. Een gebouw waar leerlingen in die hele belangrijke periode van ontwikkelen tussen je 12e en 18e jaar zichzelf kunnen zijn en hun talenten kunnen ontwikkelen. Waar niet alleen het cognitieve wordt ontwikkeld maar ook het zelfvertrouwen. Zodoende bouwend aan een mooie jeugdherinnering.

opdrachtgever

Cals College IJsselstein

status

in ontwerp