menu
Foto van Cals College in IJsselstein

Cals College

IJsselstein

Het Cals College in IJsselstein is een grote middelbare school op een krappe locatie. Voor ons betekent dat een mooie uitdaging: hoe breiden we deze school uit en bewaken we tegelijkertijd de behoeften van de omgeving? We ontwerpen in drie fases: in 2017 realiseerden we lokalen voor de zorgvakken, de havo-vwo vleugel met technasium hebben we in 2018 afgerond en er komt nog een laboratoriumvleugel. In de school vind je een mooie mix van ruimtes die samenkomst stimuleren en plekken waar leerlingen binnen hun eigen niveaugroep les krijgen. De nieuwe techniekvleugel staat op zichzelf en toch hoort het bij de rest van het gebouw. Daardoor ervaren leerlingen zowel de ruimtelijkheid van het totale gebouw, als de knusheid en veiligheid van hun eigen afdeling.

aansluiting op onderwijsbehoefte

Het Cals College kijkt naar de onderwijsbehoefte van de leerlingen; nu en in de toekomst. Daarbij zoekt de school naar samenhang tussen de verschillende leergebieden, de relatie met het vervolgonderwijs en de verbinding met de maatschappij. Daar hebben wij op ingespeeld door practicumlokalen te ontwerpen met grote etalageramen. Aan de binnenkant hebben de lokalen glazen schuifpuien, waardoor ook intern zichtbaar is wat er in de andere delen gebeurt. In het centrale hart bevinden zich een open leercentrum, pauzeruimte en mediatheek. Daar komen de leerlingen van de verschillende afdelingen - die allemaal onafhankelijk van elkaar functioneren - bij elkaar om samen te leren of ontspannen.

vernieuwbouw op maat

De blauw geglazuurde bakstenen maken de entree als hoofdingang voor het complete gebouw zichtbaar. Ook de luifel markeert deze ingang en voorkomt, doordat het direct zonlicht tegenhoudt, opwarming van de lokalen. De vensters aan de noordkant van de luifel brengen op de eerste verdieping een ‘lichtstraat’ van daglicht tot stand. Dat ziet er niet alleen mooi uit, maar vermindert ook het gebruik van kunstlicht. Door de eerste verdieping ‘terug te leggen’, zorgen we dat het gebouw kleiner oogt en aansluit op de aangrenzende woonhuizen. We hebben de uitbreiding bewust compact ontworpen om rekening te houden met de omgeving en op een natuurlijke wijze aan te sluiten op het bestaande gebouw. Op het dak liggen 1100 PV-panelen, wat bijdraagt aan energiebesparing.  

 opdrachtgever

Cals College IJsselstein

realisatie

Fase 1 en 2 opgeleverd in 2017 en 2018. Verwachte oplevering fase 3 eind 2019