menu
Foto van Sprankelende brede school SOM in Coevorden

Sprankelende brede school SOM

Coevorden

't Optelhoes verwijst naar een huis voor de wijk waarin verschillende ‘huizen’ en hun gebruikers samenkomen. Dat hebben we meegenomen in ons ontwerp voor brede school SOM. Alle gebruikers van het gebouw kunnen hun eigen identiteit en sfeer behouden. In deze multifunctionele school worden drie basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, gemeenschappelijke speellokalen, een gymzaal en sociaal-maatschappelijke organisaties met een wijkfunctie ondergebracht. 

Het gebouw is een inspirerende, veilige en gezonde ontmoetingsplek voor de wijk. De architectuur met gekleurde kaders, afgeronde hoeken en dakoverstekken maakt het ontwerp tot een sprankelend gebouw met een herkenbare, eigentijdse en toegankelijke uitstraling. De herkenbaarheid van de verschillende gebruikers wordt versterkt door het gebruik van genuanceerd metselwerk in verschillende warme kleurtinten en frisse kleurkaders rond kozijnen. 

In deze brede school komen meerdere gebruikers samen. Waaronder de basisscholen die ieder een eigen onderwijsconcept hanteren. Ze maken gebruik van groepsruimten met tussenliggende leerpleinen. Door schuifpuien tussen groepsruimte en leerpleinen kunnen deze ruimten met elkaar verbonden worden of juist van elkaar afgesloten worden.


Op de begane grond zijn de onderbouwgroepen ondergebracht. Door korte trappen tussen de begane grond en de verdieping, kunnen leerlingen van de onderbouw ook makkelijk meedoen bij de bovenbouw, zonder het eigen deel van de school te verlaten. De beide speellokalen kunnen niet alleen met elkaar worden verbonden, maar ook met de aula, waardoor een grote ruimte in het hart van het gebouw ontstaat. 

Ook de multifunctionele gymzaal kan gekoppeld worden aan de aula en is met een zakwand te verdelen in twee kleinere zalen. Laag geplaatste raampartijen tussen gymzaal en kinderdagverblijf en peuterspeelzaal maken de jongste kinderen al bewust dat sport goed voor ze is.

De korte looplijnen en transparante binnenpuien zorgen ervoor dat samenwerking wordt bevorderd. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een eigen deel van het gebouw, waardoor een veilige omgeving voor de kleinsten bestaat.

De opdracht is geheel binnen een Design & Build constructie uitgevoerd.

opdrachtgever

Gemeente Coevorden / Domesta

realisatie

2014