menu
Foto van Brede School SOM in Coevorden

Brede School SOM

Coevorden

Ons ontwerp voor de Brede School SOM heeft als motto ‘’t Optelhoes’, wat verwijst naar het ontwerpconcept: een huis voor de wijk waarin verschillende ‘huizen’ en hun gebruikers samenkomen. Alle gebruikers kunnen hun eigen identiteit en sfeer behouden. In deze multifunctionele brede school worden drie basisscholen, een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal, gemeenschappelijke speellokalen, een gymzaal en sociaal-maatschappelijke organisaties met een wijkfunctie ondergebracht. Het gebouw nodigt uit tot ontmoeten en samenwerken: een inspirerende, veilige en gezonde ontmoetingsplek voor de wijk. Het gebouw is als een alzijdig gebouw op een groene plek in de bestaande wijk, op de plek van een oud schoolgebouw, ontworpen. De architectuur met gekleurde kaders, afgeronde hoeken en dakoverstekken maakt het ontwerp tot een sprankelend gebouw met een herkenbare, eigentijdse en toegankelijke uitstraling.

In deze brede school komen meerdere gebruikers samen. Waaronder de basisscholen die ieder een eigen onderwijsconcept hanteren. Ons ontwerp maakt dit mogelijk. Er worden groepsruimten met tussenliggende leerpleinen toegepast. Door schuifpuien tussen groepsruimte en leerpleinen kunnen deze ruimten met elkaar verbonden worden of juist van elkaar afgesloten worden. Door de kolommenstructuur en grote overspanningen is er veel vrijheid in de plaatsing van de binnenwanden. De groepsruimten en leerpleinen zijn, afhankelijk van het onderwijsconcept van de school, juist groter of kleiner. Op de begane grond zijn de onderbouwgroepen ondergebracht. Door korte verbindingenmet trappen tussen de begane grond en de verdieping in het ontwerp op te nemen kunnen leerlingen van de onderbouw ook makkelijk af en toe meedoen bij de onderbouw, zonder het eigen deel van de school te verlaten. De beide speellokalen kunnen niet alleen met elkaar worden verbonden, maar ook met de aula, waardoor er een grote ruimte in het hart van het gebouw ontstaat voor evenementen of festiviteiten. Een grote tribunetrap maakt het mogelijk om voorstellingen te houden.

De herkenbaarheid van de verschillende gebruikers wordt versterkt door het gebruik van genuanceerd metselwerk in verschillende warme kleurtinten en door het gebruik van kleurkaders rond kozijnen in frisse kleuren die passen bij de gebruikers. De gekozen kleurtinten passen bovendien mooi bij de groene omgeving. De architectuur maakt ons ontwerp tot een sprankelend gebouw. Mooie architectuur gaat lang mee!

Ook de multifunctionele gymzaal kan gekoppeld worden aan de aula en is met een zakwand te verdelen in 2 kleinere zalen. Zowel de plaatselijke turnvereniging (de gymzaal heeft zelfs een afdekbare valkuil!), als de basisscholen en de buitenschoolse opvang maken er gebruik van. Laag geplaatste raampartijen tussen gymzaal en kinderdagverblijf en peuterspeelzaal maken de jongste kinderen al bewust van het feit dat sport goed voor je is. Korte looplijnen en transparante binnenpuien zorgen ervoor dat samenwerking wordt bevorderd. Het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal hebben een eigen deel van het gebouw, waardoor er een veilige omgeving voor de kleinsten bestaat.

De opdracht is geheel binnen een Design & Build constructie uitgevoerd.

opdrachtgever

Gemeente Coevorden / Domesta

realisatie

2014