menu
Foto van Brandweerkazerne  in Leeuwarden

Brandweerkazerne 

Leeuwarden

compact en transparant

BDG Architecten heeft voor de brandweer in Leeuwarden een uiterst compacte kazerne ontworpen met een optimale logistiek en bovendien bijzonder duurzaam in energieverbruik. Voorwaarde voor het ontwerp was dat de brandweer tijdens de uitvoering van de nieuwbouw kon blijven functioneren in een deel van het bestaande gebouw. De bestaande oefentoren is behouden.

iedere seconde telt

De routing in het gebouw is door de organisatie van de ruimtes zeer efficiënt, waardoor de uitruktijden optimaal zijn. De plattegronden zijn helder en ruimtelijk opgezet. De begane grond bestaat voornamelijk uit de remise, kleedruimten en werkplaatsen. De verdieping met kantoorfuncties is georganiseerd rondom een transparante sportruimte annex bijeenkomstruimte. Dit levert spannende doorzichten op richting andere ruimten. Aan de rustige noordzijde liggen de verblijven van de 24-uursdienst.

Het brandweermaterieel staat prominent opgesteld achter de transparante gevel van de begane grond. De print op de gevel is geïnspireerd op een foto van een rij brandweerpakken met de kenmerkende reflectiestroken. De functies achter de gevel zijn van buiten goed te zien. Het alzijdige gebouw is open, maar tegelijk ook sterk en robuust. Het heeft door de functionele overstekken een duidelijke richting, die het gebouw een bepaalde dynamiek geeft.

huiselijke sfeer

Voor het personeel fungeert de kazerne als een tweede thuis. Het gebouw ademt een functionele, maar tegelijk warme sfeer. De ruimtelijke opzet, de transparante doorzichten en het binnentredende daglicht maken het gebouw tot een aantrekkelijk omgeving om in te werken en te verblijven. In Leeuwarden neemt de publieke brandweerkazerne een prominente plek in.

Het ontwerp is erg duurzaam en behaalt een GreenCalc+ score van maar liefst 254. Daarnaast scoort het gebouw een Very Good klassering binnen BREEAM-NL.

publicaties

Leeuwarder Courant, 3 april 2013
Leeuwarder Courant, 4 april 2013
Friesch Dagblad, 6 april 2013
Bouwen in het Noorden, #70, 2013
Friesch Dagblad, 15 maart 2014

opdrachtgever

Gemeente Leeuwarden

realisatie

2012