menu
Foto van Brandweerkazerne     in Emmen

Brandweerkazerne

Emmen

karakteristieke brandweerkazerne

Het ontwerp voor de brandweerkazerne in Emmen is opgezet volgens een uiterst efficiënt en compact model, waardoor een optimale logistiek mogelijk is. De plattegrond heeft een T-vorm, met op de begane grond aan de straatzijde de remise voor de voertuigen en haaks daarop een poot met werkplaatsen.

Op de eerste verdieping liggen de kantoorruimtes boven de remise en de verblijfsruimtes voor de 24-uurs dienst boven de werkplaatsen. In het hart van de T-vorm bevinden zich de gemeenschappelijke ruimtes, zoals de kantine en de huiskamer. Door de oefenhal als een los gebouw op het terrein te positioneren, kan rond de hal worden getraind met brandweerwagens. 

mintgroen beton geeft warmte aan het gebouw

De uitstraling van het gebouw past bij het karakter van de brandweer: het gebouw is zowel stoer en robuust, als sympathiek en transparant. De gevel van het gebouw is niet opgebouwd uit één blok kil grijs beton, maar uit mintgroene betonelementen die mooi contrasteren met de rode geperforeerde schermen en gevelbekleding van het oefengebouw. 

De grote ramen in het gebouw zorgen voor visuele verbindingen tussen de verschillende onderdelen van de brandweerkazerne, waardoor onderlinge samenwerking wordt bevorderd. De verschillende logistieke stromen worden van elkaar gescheiden, maar zijn wel zichtbaar door de openheid. De kantoor omgeving is optimaal ontworpen voor Het Nieuwe Werken.

Het ontwerp voor de brandweerkazerne is bijzonder duurzaam en behaalt een GPR-score van 8. Eén van de belangrijkste ingrepen is het beperken van het energieverlies door het toepassen van een hoge isolatiewaarde voor het dak en de gevel. 

Brandweerkazerne Emmen is ontworpen in samenwerking met Deerns (bouwfysisch adviseur). 

opdrachtgever

Gemeente Emmen

realisatie

2012