menu
Foto van Basisschool Het Open Venster in Rotterdam

Basisschool Het Open Venster

Rotterdam

In het hart van de Rotterdamse wijk Lombardijen pronkt de nieuwbouw van kindvoorziening Het Open Venster.  Aan dit resultaat ging een lange geschiedenis vooraf. De bouw van een eerder ontwerp werd stilgelegd toen bleek dat de gedeeltelijk al gerealiseerde constructie niet voldeed en hier geen passende oplossing voor gevonden werd. In 2019 is er opnieuw een ontwerpwedstrijd voor de nieuwbouw uitgeschreven die BDG Architecten won met een plan dat verder bouwt op het bestaande fundament. Dit maakt het ontwerp door de besparing op materiaal en bouwkosten in basis al zeer duurzaam. 

dynamisch hart als ankerpunt voor ontmoeting en bewegen

Het Open Venster is een Lekker Fit!-school. In het ontwerp hebben we beweging daarom veel ruimte gegeven en de sportfuncties zo zichtbaar mogelijk gemaakt. Het centrale hart hebben we ruimtelijk zo vormgegeven dat het alle programmaonderdelen van de kindvoorziening koppelt en tegelijkertijd de sporthal naar de straat toe een open karakter geeft. Een multifunctionele tribunetrap met speelse tredes en glijbaan verbindt het hart met de gymzaal. Door de deuren naar het aangrenzende speellokaal te openen ontstaat er een podium voor vieringen en opvoeringen. Spel en bewegen is ook in de buitenruimte doorgevoerd, zowel op maaiveld als op het dakplein voor de bovenbouw met picknick- en tafeltennistafels. Door de kolommenstructuur blijft de indeling in de toekomst flexibel. Met het oog op de toekomstwaarde is constructief ook rekening gehouden met uitbreiding van drie lokalen op de eerste verdieping mét behoud van het dakterras.

open blik naar Spinozapark

De verdiepte gymzaal heeft een eigen entree en is afsluitbaar van de school. Zo is deze ook buiten schooltijden te gebruiken door bijvoorbeeld buurtbewoners. Want Het Open Venster heeft een belangrijke functie in de wijk, die niet alleen tot uitdrukking komt in het multifunctionele gebruik, maar ook in de uitstraling van het gebouw. Het richting het Spinozapark oplopende volume neemt een prominente stedenbouwkundige positie in de wijk in. De krachtige en alzijdige gevelcompositie is een abstracte en eigentijdse vertaling van de kenmerkende bouwstijl van de (wederopbouw) architectuur in de wijk. De transparante plint verbindt het onderwijs met de omgeving en toont door de grote ‘open vensters’ letterlijk wat de school beweegt. Op de hoek van de Catullusweg en Pascalweg accentueert een sparing in het volume de hoofdentree. De luifel die hierdoor ontstaat heet de leerlingen en wijkbewoners welkom. Voor een goede logistieke spreiding hebben de onder-, midden- en bovenbouw ook aan de pleinzijde eigen entrees. Het dakterras is buitenom bereikbaar via een brede tribunetrap met geïntegreerde berging. Door de positionering van de fietsenstalling en de aansluiting van het plein op de nieuwe kiss- en ride is bovendien de verkeersveiligheid rondom de school sterk verbeterd. 

waardering

Genomineerd voor Beste schoolgebouw van het jaar 2023.

opdrachtgever

gemeente Rotterdam (voor stichting PCBO)

realisatie

2022 

Ik denk dat we nu de mooiste school van Rotterdam hebben. We hebben goed kunnen samenwerken met de nieuwe architect, er is goed geluisterd naar al onze wensen. We hebben er een paleisje voor terug gekregen.


Victor van Toer, directeur Het Open Venster