menu
Foto van Basisschool De Fladderiep in Kraggenburg

Basisschool De Fladderiep

Kraggenburg

De Fladderiep is een basisschool voor Daltononderwijs in Kraggenburg, een groen dorp in de Noordoostpolder. Nadat twee scholen zijn samengegaan, wensten ze een gezamenlijk schoolgebouw. Daarom maakten we een ontwerp voor een uitbreiding en renovatie van één van de bestaande schoolgebouwen. Het plan is ingetogen én bijzonder. Het is bescheiden uit respect naar het bestaande gebouw en de omgeving. En speciaal omdat het een paar opvallende kenmerken heeft, zoals de ruimtelijke middenzone. Alle klaslokalen liggen rond deze centrale en multifunctionele hal met podium en bibliotheek. Door de symmetrische plattegrond is er in de school geen verschil merkbaar tussen de lokalen in het nieuwe en het bestaande gebouw. Het Daltononderwijs staat voor zelfstandig leren. De kinderen hebben veel vrijheid om, aan de hand van taken, hun eigen dag en week in te delen en kiezen deels zelf hun plek om te werken: in het lokaal, de centrale hal of de entresol. Via de glazen schuifdeuren, die meestal open staan, kunnen de leerlingen gemakkelijk de klas en middenzone in en uit te lopen. En de leerkrachten kunnen eenvoudig hun lesruimte vergroten. Daarmee wordt de centrale hal ook als verlengstuk van de klas gebruikt

entresol: verboden voor grote mensen

Aan het einde van de centrale hal ontwierpen we een unit voor de toiletten en ‘bezemkast’ met daarbovenop een entresol. Op grote kussens en zitzakken kunnen de kinderen hier rustig lezen en chillen. De afstand tussen de vliering en het plafond maakt dat deze relaxruimte niet te betreden is voor grote mensen. Hoge ramen zorgen voor veel daglicht in de middenzone. Het podium voor de entresol is dé plek voor presentaties van de leerlingen en bijeenkomsten passend bij het Daltononderwijs.

ecologisch materiaalgebruik

De bestaande bouw en de uitbreiding integreren mooi met elkaar. De nieuwe gevel kent een sterk ritme als vertaling van het ritme van het bestaande gebouw. Dit zorgt voor privacy en beschutting tussen de lokalen en het speelplein. Het metselwerk en de vormgeving van de nieuwbouw refereren aan de Delftse School, een beeldbepalende bouwstijl in de Noordoostpolder. Als tegenhanger op het oorspronkelijke hoekige dak, hebben we voor het nieuwe deel een ronder dak bedacht. Houten spanten dragen de gebogen constructie. Doordat de lokalen aan weerszijde van de centrale hal liggen, kent het gebouw geen gangen. Het ritme van de robuuste houten spanten markeert een overgangszone tussen de klassen en de middenzone. Het hout, een ecologisch materiaal, geeft een warme uitstraling die past bij de dorpsschool en draagt bij aan een prettige akoestiek. Buiten is de combinatie van oud en nieuw eveneens zorgvuldig op elkaar afgestemd. Door de ronding is het mossedum op het dak van de uitbreiding goed zichtbaar. Het sluit natuurlijk aan op het groene schoolplein dat we integraal hebben meegenomen in het ontwerp voor de vernieuwde school.

opdrachtgever

Aves Stichting voor Primair Onderwijs

oplevering

2018