menu
Foto van Appartementen Van Schouwenburgstraat  in Sneek

Appartementen Van Schouwenburgstraat

Sneek

Aan de Van Schouwenburgstraat, op loopafstand van het centrum van Sneek, ontwierpen we ‘Het Pakhuis’: 54 betaalbare en slim ingedeelde appartementen voor kleine huishoudens. Een woningtype waar steeds meer behoefte aan is. De driekamerappartementen zijn verdeeld over twee stevige gebouwen. Deze ogen stoer door kleine verspringingen, hoogteverschillen van drie en vier bouwlagen en twee tinten stootvoegloos metselwerk. De herkenbare entrees gaven we een kader van uitstekend beton. Voor een speelse eenheid wisselen een staand tegelverband en Franse balkons elkaar aan de achtergevel af.

entree naar de stad

De nieuwe woongebouwen passen goed in het palet van de bestaande omgeving met voornamelijk tweelaagse rijwoningen uit de jaren 50 en 60 en hoogbouw langs de westelijke rand. Met de pakhuizen zetten we deze hoge accenten aan de Van Schouwenburgstraat door. We hebben de woningen opgedeeld in twee blokken, zodat de zichtlijn vanuit de achterliggende wijk richting het water behouden blijft. Vanaf de verbindingsweg naar het centrum van Sneek geven de pakhuizen gezicht aan de wijk en een entree naar de stad.  

zongerichte buitenruimte met zicht op de Slûpfeart

De bewoners konden de plattegrond van hun woning naar eigen wens indelen. Wat die indeling ook is, in elk appartement geven grote glazen schuifdeuren vanuit de woonkamer uitzicht op het water van de Slûpfeart en toegang tot het zongerichte terras of balkon. De buitenruimten hebben we iets terugliggend ontworpen voor een beschut gevoel. De witte muren en plafonds accentueren dit. De woningen zijn bijzonder energiezuinig door uitstekende isolatie, vloerwarming en balansventilatie met warmteterugwinning. Aan de achterzijde van de appartementengebouwen is ruime parkeermogelijkheid voor zowel fietsen als auto’s.

publicatie

Lees meer over het project in dit artikel uit Bouwen in het Noorden (april 2021).

opdrachtgever

Slokker Vastgoed

realisatie

2020