menu
Foto van Aeres Hogeschool (Food, Nature & Urban Green) in Almere
duurzaamheid

Aeres Hogeschool (Food, Nature & Urban Green)

Almere

Op het terrein waar in 2022 de Floriade plaatsvindt, ontwerpt BDG Architecten de energie neutrale nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere. Omdat steeds meer mensen in de stad gaan wonen, is kennis nodig om de groeiende steden wereldwijd leefbaar te houden. Daarom worden studenten aan de faculteit in Almere onderwezen over thema’s als Food, Nature en Urban Green.

groen geeft energie

‘Groen’ is dan ook een belangrijke bouwsteen voor de nieuwbouw. Enerzijds als het gaat om duurzame en zelfvoorzienende oplossingen. Anderzijds wordt het letterlijk een groene school met planten in, aan en op het gebouw. Want groen is niet alleen goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school, het heeft ook een educatieve waarde en het prikkelt de zintuigen. Groen geeft letterlijk en figuurlijk energie.

groene long: plek voor ontmoeting, inspiratie en uitwisseling

De nieuwe hogeschool komt aan één van de hoofdwegen naar het Floriadeterrein en vormt daarmee een belangrijk ‘beeldmerk’ tijdens en nà de Floriade. Het transparante gebouw telt vijf bouwlagen en biedt plaats aan 900 studenten en 80 medewerkers. De groene long van de school, met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw van entree tot dak. Gevelopeningen maken de ‘groene long’ buiten zichtbaar en vormen etalages van het onderwijs.

van expo naar leeromgeving

Het ontwerp stimuleert activiteitgericht werken. Door de diversiteit van ruimtes ontstaat er een gevarieerde mix van onderwijs- overleg- kantoor en zelfstudieruimten. De doorzichten tussen verschillende verdiepingen, lokalen en werkplekken zorgen voor optimaal contact tussen alle gebruikers. Tijdens de Floriade wordt een deel van de school benut voor de ontvangst van bezoekers. Het flexibele gebouw transformeert zich gemakkelijk van expo naar werk- en leeromgeving.

gevel als smart-skin

De nieuwe Aeres Hogeschool wordt een slim energetisch gebouw met triple solar energiedak. Hoogwaardige gevelisolatie voorkomt energieverlies. De gevel van de hogeschool geven we vorm als smart-skin. Afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen PV-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, wordt een volledig groene gevel die meekleurt met de seizoenen. Het groene dak is deels ‘tropendak’ ten behoeve van energieopwekking. Daarnaast wordt het een levendig groen dak met bomen en waterretentie. Opgevangen regenwater dient zo als warmte- en koelingsbuffer en kan gebruikt worden voor de bewatering van het groen op en aan het gebouw. In het ontwerp van de hogeschool hebben we verschillende circulaire materialen toegepast, zoals hergebruikt hout voor de trappen, recyclede metal studs voor de binnenwanden en betongranulaat. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp zelf hergebruik van materialen in de toekomst mogelijk.

opdrachtgever

Aeres Groep

realisatie

in ontwerp