menu
Foto van Aeres Hogeschool (Food, Nature & Urban Green) in Almere
duurzaamheid

Aeres Hogeschool (Food, Nature & Urban Green)

Almere

Aan één van de hoofdwegen naar Floriade Expo 2022 is bij aanvang van het collegejaar 21/22 de nieuwbouw van groene onderwijs- en kennisinstelling Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen. Een gezonde, inspirerende werk- en leeromgeving in een energieneutraal, klimaatadaptief en circulair gebouw.

Het ontwerp weerspiegelt zowel de duurzame identiteit van het onderwijs van de faculteit in Almere als het centrale thema van de aanstaande wereldtuinbouwtentoonstelling: ‘Growing Green Cities’. ‘Groen’ is dan ook een belangrijke bouwsteen voor de nieuwbouw. Enerzijds als het gaat om duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen. Anderzijds is het letterlijk een groene school. De ‘groene long’ met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw, van entree tot dak. Het groen prikkelt de zintuigen en heeft als onderdeel van het living lab ook een educatieve waarde; studenten in Almere doen onderzoek naar stedelijke voedselvoorziening en gezond leven in de groene stad én naar de wijze waarop het groen in de school bijdraagt aan de leerprestaties.

eerste hogeschool met platinum WELL-certificering

Naast een duurzaam beeldmerk moest de nieuwe hogeschool bovenal een plek worden waar studenten graag naar toe gaan. Om te studeren én om te verblijven. De gezondheid, het welzijn en het gebruiksgemak van medewerkers en studenten kreeg daarom veel aandacht in het ontwerp. Aeres is als eerste school in Nederland bekroond met het Platinum WELL-certificaat. Het ruimschoots aanwezige levend groen heeft op zich zelf al veel positieve effecten op het binnenklimaat. Daarnaast zijn ook andere relevante factoren als daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek, beweging en het gebruik van non-toxische materialen geoptimaliseerd. Per ruimte kunnen gebruikers zelf verlichting, klimaat en zonwering regelen. De gebouwprestaties worden continu gemonitord en aangestuurd door een intelligent gebouwbeheersysteem. Ook het inspirerende interieur is een vertaling van de onderwijsvisie en duurzaamheidsambities. De functionele en gevarieerde mix aan leer- werk- en overlegruimten faciliteert activiteitgericht onderwijs, onderzoek en projectmatig en individueel werken. Door de flexibele inrichting en meubels passen ruimtes zich eenvoudig aan. Tijdens de Floriade, van april t/m oktober 2022, transformeerde de school deels naar ontvangstgebouw.

smart building

De nieuwe Aeres Hogeschool is een slim energetisch gebouw met smart-skin; afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen pv-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, is volledig groen en kleurt mee met de seizoenen. Het levendige natuur inclusieve groendak is zowel een aangename verblijfsruimte als een inspirerend leer- en experimenteergebied. Een schaduwdak van semi-transparante pv-panelen beschermt de studenten tegen de zon en vermindert de opwarming van de school. Ook opgevangen regenwater dient als warmte-/ koelingsbuffer en voorziet in de bewatering van het groen op en aan het gebouw. Hierdoor wordt 50% kraanwater bespaard. Passend bij de duurzame ambities voor de nieuwe hogeschool hebben we verschillende circulaire materialen in het gebouw verwerkt, zoals biocomposiet gevelbekleding, betongranulaat, hergebruikt hout voor de tribunetrappen, vlonders en buitenmeubels en gerecyclede metal studs voor de binnenwanden. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp zelf toekomstig hergebruik van bij Madaster geregistreerde materialen mogelijk.

publicaties

Projectboek Aeres Hogeschool Almere 'Gebouwd om de stad te laten leven'
Vakblad Roofs: Nominatie 'Dak van het jaar 2021' 
Podcast duurzaam ontwerpen en bouwen van Architectenweb.nl

waardering

Winnaar Circular Awards 2022 categorie Public
Nominatie Schoolgebouw van het Jaar 2022

opdrachtgever

Aeres Groep

adviseurs

HEVO (projectmanagment)
DGMR (bouwfysica /akoestiek en brand)
JVZ Ingenieurs (constructies)
Innax (installaties)
De Koninklijke Ginkel Groep (groen)

realisatie

2021Dit gebouw ademt wat gebruikers belangrijk vinden. Het is volkomen consistent met het onderzoek en onderwijs dat wij faciliteren. Wij leven hier letterlijk de groene stad van de toekomst.

Wil Bekkering, directeur Aeres Hogeschool Almere