menu
'Krijg ik dan ook een bel bij de voordeur?'

'Krijg ik dan ook een bel bij de voordeur?'

09.03.17

De ideale zorgwoning, hoe ziet die eruit? En hoe kunnen we slim zorgappartementen vormgeven, zodat verschillende gebruikers (met wisselende wensen)  er met plezier kunnen wonen? Tijdens de Dag van de Woonbeleving hebben de toekomstige bewoners, verwanten, personeelsleden en andere betrokkenen actief over deze vragen nagedacht. Ze hebben plattegronden ingedeeld met blokjes en kleurvlakken. In een nagebouwd voorbeeldappartement rondgelopen om alvast de ruimte te ervaren. En met een 3-D bril een kijkje genomen in een virtuele zorgwoning.

Aveleijn biedt onder andere zorg aan volwassenen en senioren met een verstandelijke beperking of een lage sociale zelfredzaamheid. BDG Architecten is gevraagd om een woonconcept uit te denken, met een standaard zorgeenheid die voor iedereen goed is en op meerdere locaties kan worden gebouwd. Tegelijkertijd biedt dit basisappartement mogelijkheden om aan individuele wensen te voldoen. Mobiele kasten en flexibele wanden helpen de bewoners bijvoorbeeld om hun woonruimte naar eigen behoefte in te delen. 

Wat is nu zo bijzonder aan dit woonconcept? Normaal gesproken wordt bij het ontwerp uitgegaan van het totale zorgcomplex en van daaruit wordt gekeken hoe de woonunits moeten worden. In ons concept beginnen we bij de bewoners. Zij bepalen hoe een appartement eruit moet komen te zien. En alle appartementen bij elkaar bepalen hoe het hele gebouw wordt vormgegeven. Door de bewoners en hun begeleiders als uitgangspunt te nemen, leveren we werkelijk maatwerk. Met als doel dat de bewoners in een stimulerende en prettige omgeving  kunnen wonen en het personeel op een efficiënte manier zorg kan verlenen.