menu
Vijf duurzame brandweerkazernes voor Veiligheidsregio Limburg-Noord

Vijf duurzame brandweerkazernes voor Veiligheidsregio Limburg-Noord

09.03.20

Vrijdag 6 maart is de brandweerkazerne in het Limburgse Ittervoort feestelijk geopend tijdens een commando-overdracht. De post, die in januari in gebruik werd genomen, is een samenvoeging van de kazernes in Thorn en Hunsel. De voormalige postcommandanten van deze kazernes droegen vrijdag het stokje over aan de nieuwe commandant van Ittervoort.

robuuste en duurzame kazerne

De nieuwe huisvesting van de brandweerlieden is duurzaam, gasloos en wordt gekoeld en verwarmd met luchtwarmtepompen. De benodigde stroom wordt opgewekt door ruim 120 zonnepanelen. De solide constructie van de kazerne is van staal in combinatie met een sandwichgevel. Grote transparante overheaddeuren maken de brandweerauto´s in de remise vanaf de straat goed zichtbaar. Accenten in strekmetaal geven het gebouw een robuuste en krachtige uitstraling, passend bij het werk van de brandweer.  

functioneel en duurzaam

In opdracht van de Veiligheidsregio Limburg-Noord ontwierp BDG Architecten volgens hetzelfde principe als de kazerne van Ittervoort nog vier andere posten. De gedateerde, niet toekomstbestendige huisvesting met hoge onderhoudslasten van de brandweercorpsen in Stramproy, Nederweert, Horst en Heythuysen wordt vervangen door functionele en duurzame nieuwbouw.

De nieuwe uitvalsbasis van de brandweer in Stramproy is in 2019 al opgeleverd. De locatie in Nederweert is begin dit jaar in gebruik genomen en wordt in april officieel geopend. De posten in Horst en Heythuysen zijn nog in ontwerp.

deel dit artikel