menu
Sterk ruimteconcept voor kindcentrum Amsterdamse Centrumeiland

Sterk ruimteconcept voor kindcentrum Amsterdamse Centrumeiland

17.09.20

In het najaar van 2019 wonnen we de selectie voor een integraal kindcentrum op het Centrumeiland in het Amsterdamse IJburg. Een jonge wijk die zich architectonisch onderscheidt door een hoge mate van zelfbouw. De voorziening draagt de naam MKC De Schatkaart en wordt het domein van een nieuwe Montessori basisschool, kinderdagverblijf en sportvoorziening. Kortom: een gebouw voor de wijk!

traplandschap met sterk centraal hart

De krappe kavel met ruim een meter hoogteverschil hebben we optimaal benut met een splitlevel ontwerp van vier verdiepingen. Door dit concept ontstaat maximaal ruimte voor onderwijs, ontmoeten en bewegen. Ook biedt deze opzet plek aan een halfverdiepte fietsenkelder evenals een  dakterras waar het onderwijs in een groene omgeving wordt doorgezet. En dat is fijn in een stad waar (buiten)ruimte schaars is. Met vides en een traplandschap geven we De Schatkaart een sterk centraal hart en faciliteren we een grote interne verbinding tussen de verdiepingen en leerdomeinen. Een atrium verspreidt het daglicht door het relatief diepe bouwblok. 

klimaatbestendig rustpunt tussen zelfbouwkavels

De Schatkaart komt op een bijzondere locatie op het hoofdplein van het Centrumeiland. We hebben de zuidwestgevel langs het bomencarré en de hoofdentree daarom nadrukkelijk uitnodigend en transparant vormgegeven. Het kindcentrum vormt een rustpunt in de wijk waar de zelfbouwprojecten sterk verschillen in vorm en materiaal. Tegelijkertijd sluiten we in het exterieur aan op deze diversiteit. Het gebouw heeft een stadse voorgevel met een metselwerk frame en een invulling van materialen met een warme uitstraling. Door gevelopeningen zijn de kleurrijke binnenwanden vanaf de straat goed zichtbaar. De groene daktuin en de in gevelornamenten geïntegreerde nest- en insectenkastjes stellen het bovenste bouwdeel in het teken van de natuur. Daarnaast is het kindcentrum rainproof met een afwatering richting het bomencarré. Want met ons ontwerp voor MKC De Schatkaart dragen we niet alleen bij aan een optimaal welbevinden van de gebruikers, maar ook aan de klimaatbestendige stad.

Lees meer over MKC De Schatkaart op onze projectenpagina.

deel dit artikel