menu
Slim energetische nieuwe Aeres Hogeschool Almere met groene long

Slim energetische nieuwe Aeres Hogeschool Almere met groene long

10.10.19

Op de 'Dag van de Duurzaamheid 2019' presenteren we graag ons ontwerp voor Aeres Hogeschool Almere. ‘Groen’ is een belangrijke bouwsteen voor de nieuwbouw van deze faculteit. Niet alleen als het gaat om duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen. Het wordt letterlijk een groene school met planten in, aan en op het gebouw. Want groen is goed voor de luchtzuivering, vochtbalans en akoestiek in de school en heeft bovendien een educatieve waarde en prikkelt de zintuigen. Groen geeft energie!

growing green cities

We ontwerpen de nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere op het terrein waar in 2022 de Floriade plaatsvindt. Het thema van de zevende wereldtuinbouwtentoonstelling is Growing Green Cities. Ook de studenten aan de faculteit in Almere worden onderwezen over thema’s als Food, Nature en Urban Green. Omdat steeds meer mensen in de stad gaan wonen, is kennis nodig om de groeiende steden wereldwijd leefbaar te houden.

gevel als smart-skin

De nieuwe Aeres Hogeschool wordt een slim energetisch gebouw met triple solar energiedak. Hoogwaardige gevelisolatie voorkomt energieverlies. De gevel van de hogeschool geven we vorm als smart-skin. Afhankelijk van de positie en oriëntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen. Zo zorgen PV-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, wordt een volledig groene gevel die mee kleurt met de seizoenen. Het groene dak is deels ‘tropendak’ ten behoeve van energieopwekking. Daarnaast wordt het een levendig groen dak met bomen en waterretentie. Opgevangen regenwater dient zo als warmte- en koelingsbuffer en kan gebruikt worden voor de bewatering van het groen op en aan het gebouw. In het ontwerp van de hogeschool hebben we verschillende circulaire materialen toegepast, zoals hergebruikt hout voor de trappen, recyclede metal studs voor de binnenwanden en betongranulaat. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp zelf hergebruik van materialen in de toekomst mogelijk.

deel dit artikel