menu
Simon van Hasselt opent vernieuwde school met 'droomvensters'

Simon van Hasselt opent vernieuwde school met 'droomvensters'

14.12.17

‘Als je maar blijft dromen
dan houdt het leven nooit op
dan is het reusachtig rijk’

                       
citaat uit het boek ‘Kees de jongen’ van Theo Thijssen

Vanuit deze grondgedachte opende de Simon van Hasseltschool vanmiddag de deuren van haar 'vernieuwbouwde' schoolgebouw. Op verschillende scholen in Groningen stond het boek jarenlang bovenaan de literatuurlijst voor het vak Nederlands. Kees is een ogenschijnlijk gewone jongen aan het begin van zijn puberteit, al ziet hij zichzelf als bijzonder. Die bijzonderheid uit zich vooral in zijn levendige fantasie. Hij is zeg maar de held van zijn eigen verhaal. Ook de leerlingen van de Simon van Hasseltschool bevinden zich in deze levensfase. Ze zijn na groep 8 nog niet toe aan de overstap naar het voortgezet onderwijs en krijgen op deze schakelschool de kans om te rijpen voor een vervolgschool. We hebben verschillende keren op de school meegedraaid om te ontdekken hoe we met ons ontwerp de leerlingen tot held konden maken van hún eigen verhaal.

Het vernieuwde schoolgebouw moest anders dan anders worden. Gezelligheid, creativiteit en samenwerking stimuleren, zonder te veel prikkels te geven. Rustgevend en warm aanvoelen. En er was behoefte aan uitzicht en grote ramen. Dat heeft geresulteerd in een schoolgebouw dat bestaat uit twee delen: de begane grond, het gerenoveerde oorspronkelijke gebouw, bevat het ‘rumoerige’ deel van de school. Hier zijn de praktijklokalen en kantoren van de leerkrachten (die mooi een oogje in het zeil kunnen houden op het schoolplein) gesitueerd.

Daaroverheen is de nieuwe verdieping in een kruisvorm geplaatst. Daar bevinden zich de gewone leslokalen en rustige leerplekken. Iedere poot van het kruis heeft een groot kijkvenster dat als een soort molenwiek is geplaatst, waardoor ieder venster een uniek uitzicht geeft. De vensters geven net genoeg ruimte om dromerig naar buiten te staren en net te weinig om de focus op de lesstof te houden. Daarnaast hebben ze een symbolische waarde als het venster naar een mooie toekomst.