menu
BDG Architecten wint selectie met frisse provinciewerven voor Groningen

BDG Architecten wint selectie met frisse provinciewerven voor Groningen

26.10.17

De Provincie Groningen wil voor de afdelingen Beheer Openbare ruimte (BO) in de stad Groningen en in Nieuwe Pekela schone, gezonde en frisse werven. Beide locaties zijn toe aan vernieuwing: gemoderniseerde personeelsgebouwen, gescheiden logistieke stromen, duurzame oplossingen en een heldere uitstraling. BDG Architecten is geselecteerd om een ontwerp te maken met integrale aandacht voor ruimtelijke kwaliteit, logistieke efficiëntie, kostenbesparing en duurzaamheid.

Om tot een goed ontwerp te komen, doorgronden we op beide locaties de werkprocessen en het gebruik van de ruimte. Wat kan bij elkaar worden geplaatst? Wat moet wel of niet op het terrein komen te staan? Zodat we zo compact en efficiënt mogelijk kunnen bouwen. In Groningen ligt het onderkomen tegenover een woonwijk. In Nieuwe Pekela ligt de huisvesting van BO in een landschappelijke omgeving. Op beide locaties is het dus van belang dat het aangezicht van het terrein rekening houdt met de omgeving. Daarom wordt de opslag aan de binnenzijde van het terrein gerealiseerd. Hierdoor zien de buitenranden er niet rommelig, maar schoon uit.

Ook maken we bewuste keuzes in het materiaal. Want het moet wel tegen een stootje kunnen. Door gebruik van stevige constructies en robuuste details voorkomen we dat de gebouwen op het terrein door manoeuvrerende vrachtwagens beschadigd raken. Daarnaast draagt het materiaal bij aan de duurzame en schone identiteit van de onderkomens. We hergebruiken materialen die uit de provincie komen. Zowel in het interieur als exterieur. Zodat de onderkomens er niet alleen netjes uitzien, maar ook duurzaamheid uitstralen.

Het ontwerp is ontstaan in samenwerking met Deerns (bouwfysisch adviseur), Pieters Bouwtechniek (adviseur constructies) en Eelerwoude (adviseur landelijk gebied).