Een weekend op de fiets langs de ruwe diamanten van Antwerpen
05.10.22
De traditie van de buitenlandexcursie stond noodgedwongen twee jaar in de koelkast, maar afgelopen weekend konden we weer met de BDG-family op inspiratiereis naar Antwerpen. Een stad met een zeer diverse aanblik: van middeleeuwse kerken tot sierlijke panden in art nouveau stijl. En van maritieme pakhuizen tot moderne architectuur. We richtten ons met name op de buitenwijken. Deze van oorsprong rafelranden van de stad transformeerden recent naar moderne woon-werkomgevingen met een eigen identiteit.
Op onze huurfietsen trapten we in drie dagen heel wat kilometers weg. Dag één ontdekten we het noordoosten. Van Parkspoor Noord, een paar jaar geleden nog een verlaten rangeerstation, nu een groene en levendige verbinding met de stad, via de Campus en de Parkbrug naar de voormalige dokken waar het Eilandje en Cadix tegenwoordig hippe woonwijken zijn. De tectonische afleesbaarheid van de gevels, met robuust metselwerk en verbijzonderde hoeken, kon op veel waardering rekenen. Over het Havenhuis waren de meningen minder uniform. In de avond werd er gedanst in Plein Publiek of genoten van livemuziek in de jazzclub. Zaterdagochtend konden we daar rustig van bijkomen in de serene wereld die Axel Vervoordt even buiten de stad in Wijnegem creëerde. Door vooral te renoveren en conserveren veranderde hij een oude stokerij met silo’s in een groene oase die mensen via kunst, wonen en werken samenbrengt.
Hier wilde een aantal best nog wat langer dwalen. Maar onze opvallende gele fietsen verhinderde het om ongezien voor organisatoren Chiel en Steef achter te blijven. Dus peddelden we collectief langs het Albertkanaal terug naar de stad. Het Groen Kwartier bleek nog zo’n verborgen parel. Tot de jaren 90 een militair Hospitaal. Vandaag de dag een groene en autovrije woon- en werkplek voor bijna 400 gezinnen met verschillende culinaire hotspots, zoals the Jane. De lokale taproom schonk heerlijke, zelf gebrouwen, biertjes. Eindbestemming van de dag: Nieuw Zuid. Een duurzame wijk langs de Scheldekaaien met een mix aan woningen, kantoren, publieke voorzieningen en een groots stadspark.
Het bezoek zondagochtend aan het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) voelde een beetje als een primeur. Na een ontwerp- en bouwperiode van maar liefst zeventien jaar, had het museum een week geleden haar deuren weer geopend voor het publiek. Het grafische patroon van de 198 lichtkoepels maakt ook het dak onderdeel van de kunst. Via de prachtige Sint-Annatunnel met haar authentieke roltrappen uit 1933 aanschouwden we de stad kort vanaf de linkeroever. We sloten het weekend af op het dak van het MAS waar we van grote hoogte zagen hoe de zon de diamanten die we dit weekend bezochten liet schitteren.