menu
Monument centraal in vernieuwbouw Norbertus

Monument centraal in vernieuwbouw Norbertus

26.05.23

In Roosendaal is de vernieuwbouw van het monumentale Norbertus gestart. Door in het ontwerp het monument uit 1925 letterlijk centraal te stellen, maken we de wens voor een flexibel en multifunctioneel onderwijsgebouw dat aansluit bij de huidige tijdgeest waar. En zagen we in de revitalisatie kans om zowel de uitstraling van de monumentale school als de oorspronkelijke functies van ruimten in ere te herstellen.

nieuw kloppend hart op oorspronkelijke plek

Door de jaren heen is het schoolgebouw organisch gegroeid, waardoor de samenhang tussen de onderdelen mist en de looplijnen lang zijn. Op basis van een historische analyse bouwen we voort op het oorspronkelijke T-vormige monument. Hierdoor komt de oorspronkelijke aula die 100 jaar geleden al voor bijeenkomsten en sport werd gebruikt, in de functie van theater centraal in het atrium van de nieuwbouw te staan. We brengen dus het hart van het vernieuwde lyceum terug op de originele plek. Door tussenvloeren en plafonds te verwijderen komen de authentieke spanten weer in het zicht en reconstrueren we de ruimtelijkheid. In het theater en de leerpleinen verwijzen kleurrijke ‘vloerkleden’ naar het glas-in-lood en de grafische patronen in het originele tegelwerk van het monument.

In het ontwerp is verder veel aandacht voor frisse lucht, daglicht, akoestiek en lage energielasten. Je lees er meer over op de projectenpagina.deel dit artikel