menu
BDG Architecten wint selectie IKC Leeuwesteyn met belevingsdak

BDG Architecten wint selectie IKC Leeuwesteyn met belevingsdak

03.10.17

Met een ambitieuze visie op duurzaamheid en onderwijs, heeft BDG Architecten de selectie van IKC Leeuwesteyn in Utrecht gewonnen. Het integraal kindcentrum (IKC) biedt huisvesting aan een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang en een sportvoorziening. En dat allemaal op een beperkt oppervlak. In ons ontwerp hebben we het gebouw doelbewust ingepast in het omliggende landschap. We hebben bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de hoogteverschillen (van een paar meter) op het terrein. En de groene daken zorgen ervoor dat het IKC niet afsteekt, maar in harmonie is met de rest van het groen in de nieuwe duurzame wijk.

Het belevingsdak met verschillende niveaus biedt niet alleen externe verblijfsruimte, wat slim dubbelgebruik van de ruimte betekent. Maar het draagt ook bij aan de duurzaamheid van het gebouw: de zonnepanelen en waterbuffer zorgen voor de energie- en watervoorziening. Het groen en de moestuin op het dak leveren schone lucht en fruit voor de pauzes. De opzet van het belevingsdak is om de stof die de kinderen binnen leren, buiten tastbaar te maken: het te zien, voelen, proeven en ervaren.

Eigenlijk hebben we een school ontworpen waar we vroeger zelf graag naartoe hadden gewild. We hebben onze fantasie en creativiteit dan ook flink de ruimte gegeven in het ontwerp. Hoe mooi zou het zijn als de kinderen op een zonnige dag op het dak in een kring om een boom les krijgen?! Het gebouw helpt kinderen lef, creativiteit en innovatief denken te ontwikkelen. We vinden het geweldig dat IKC Leeuwesteyn ervoor open staat om samen met ons dit realistisch-ambitieuze project vorm te geven. Een uitdagend proces, waar wij ontzettend veel zin in hebben!

Nieuwsgierig naar dit project? Klik dan hier voor meer informatie.