menu
Inspiratiereis Milaan: van Leonardo da Vinci tot Boeri's Bosco Verticale

Inspiratiereis Milaan: van Leonardo da Vinci tot Boeri's Bosco Verticale

02.10.19

Bij BDG Architecten kijken we graag over de grens van onze opdrachten. Eens per jaar zelfs letterlijk! Afgelopen weekend dompelden we ons onder in de architectuur en design van het inspirerende Milaan; van Leonardo Da Vinci tot Boeri’s Bosco Verticale en alles er tussen. Voor het eerst waren we met (bijna) alle collega’s van onze drie vestigingen samen op reis. Als één grote BDG-familie trokken we opgetogen langs gotische klassiekers met een overdaad aan stucwerk, marmer en mozaïeken, na-oorlogse wooncomplexen en nieuwe stedenbouwkundige masterplannen met modernistische wolkenkrabbers.

goud aan de gevel

Het Fondazione Prada is één van de plekken waar de rijke historie van de stad samenkomt met moderne ontwerpen. Na een transformatie onder regie van OMA vormt de originele architectuur van een jeneverstokerij samen met nieuwbouw een cultureel instituut met 19.000 m2 kunst en exposities. De eyecatcher is het met 24-karaat bladgoud beklede Haunted House. De verleiding het gebouw aan te raken is moeilijk te weerstaan, zeker voor architecten die materiaal toch graag even voelen.

iconische wolkenkrabbers

Het oude beursterrein van Milaan is tegenwoordig een levendig gebied naar ontwerp van Studio Libeskind in samenwerking met Zaha Hadid Architects en Arata Isozaki & Associates. In en om een openbaar park ontwierpen zij verschillende wooncomplexen en drie iconische wolkenkrabbers die in de Milanase volksmond Il Curvo (de gebogen),  Lo Storto (de gedraaide) en Il Dritto (de rechte) genoemd worden. 

bos aan de gevel

Groene daken en balkons: Milanezen voorzien hun beperkte buitenruimte royaal met struiken en kleine bomen. Zou dit de inspiratie zijn geweest voor Il Bosco Verticale ofwel het verticale bos? De twee rondom beplante woontorens staan gelijk aan 20.000 m² bos. Wij geloven in groene duurzame toepassingen in stedelijke opgaves en volgen dergelijke projecten én de resultaten op de langere termijn dan ook met grote interesse.

mikro kosmische community

De stappentellers waren na twee dagen ietwat oververhit. Per bus bezochten we de laatste dag een aantal mooie projecten buiten het centrum van Milaan. Zoals Parrochia Giovanni met zijn plastische metselwerk gevels en de kerk Nostra Signora della Misericordia volledig bedekt met translucente glazen panelen en een dak van opvallende X-vormige betonen liggers. In het Gallaratese kwartier doolden we door de mikro kosmische community die Aldo Rossi en Carlo Aymonino ontwierpen binnen een masterplan als antwoord op de naoorlogse woningnood. 

ook inspiratie moet rijpen

Als onderdeel van de stedelijke herontwikkeling van het district Bicocca biedt de voormalige Pirelli Hangar nu plek aan hedendaagse kunst. In de loods waar voorheen de krachtige transformatoren werden geassembleerd en getest, bewonderden we de zeven hemelse paleizen en reusachtige schilderijen van kunstenaar Anselm Kiefer. Vol van alle  architectonische en culturele uitersten genoten we op het terras van de laatste Italiaanse zonnestralen. Net als een goede wijn, laten we alle indrukken in Nederland verder rijpen.

deel dit artikel